HINA /FENA

Počelo suđenje za paljenje državnih zgrada u Mostaru

Suđenje za prošlogodišnju paljevinu sedam zgrada vladinih i stranačkih institucija u valu prosvjeda i nasilja započelo je u ponedjeljak u Mostaru na kojemu je deset od dvanaest optuženih negiralo krivnju.

Adis Vejzović, Davor Abudić, Alen Ćupina, Edi Fink, Minel Golić, Damir Kandić, Branislav Pehar, Alen Suković, Tomislav Čarapina i Muhamed Trle rekli su pred Općinskim sudom u Mostaru da se ne osjećaju krivima.

Odbacili su navode državnog, hercegovačko-neretvanskog odvjetništva koje ih tereti da su sudjelovali u skupini koja je 7. veljače 2014. zapalila zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, čime je pričinjena šteta od oko 130.000 eura.

Dvojica optuženih Zoran Laketa i Fidan Bismilaj nisu se pojavili na sudskom ročištu.

 

  • Prema optužnici, dvanaestorica optuženih su se u veljači prošle godine izdvojili iz skupine od oko tisuću ljudi, razvalili ulazna vrata i ušli u zgradu županijske vlade gdje su izazvali požar.

 

Glavni dokaz bit će video snimka na kojoj se jasno vidi paljenje objekta, kao i saslušanje više svjedoka, izjavila je tužiteljica Vesna Pranjić.

Za paljenje i uništavanje zgrade mostarske gradske vijećnice, Gradske uprave Mostara, zgrade zajedničkih institucija BiH, središnjice HDZ-a BiH i lokalne organizacije Stranke demokratske akcije, te zgrade skupštine Hercegovačko-neretvanske županije ove osobe nisu optužene.

“Nije isključeno da su spomenute osobe sudjelovale i u paljenju drugih objekata, ali se to zbog nedostatka dokaza ne može tvrditi”, rekla je tužiteljica Pranjić.

Policija je podnijela prijavu protiv 43 osobe osumnjičene za nasilje prošle godine.

Komentiraj