Počelo suđenje suradnicima saudijskog princa za ubojstvo disidenta Khashoggija

Pred sudom u Istanbulu počelo je suđenje u odsutnosti dvadesetorici Saudijaca optuženih za ubojstvo američkog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2018, objavio je BBC.

Khashoggi je okrutno ubijen u istanbulskom konzulatu 2. listopada 2018, kamo je došao po papire potrebne za ženidbu sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz, koja ga je čekala ispred konzulata.

Prema optužnici, Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe i Saud al-Kahtani, bivši savjetnik prijestolonasljednika Muhameda Bin Salmana, optuženi su za “poticanje planiranog ubojstva s monstruoznom namjerom”. Još osamnaest osoba optuženo za ubojstvo s “monstruoznom namjerom i mučenjem”.

Khashoggi je bio kolumnsti Washington Posta i žestok kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhameda Bin Salmana.

Tužitelj traži teški doživotni zatvor za sve optužene, najveću moguću kaznu u Turskoj od ukidanja smrtne kazne 2002.

Svjedok tužiteljstva bit će i zaručnica ubijenoga Hatice Cengiz, kao i Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja koja je istraživala Khashoggijevu smrt.

Saudijska Arabija provela je vlastitu istragu Khashoggijeva ubojstva, i u prosincu objavila da je pet osoba osuđeno na smrt. No ta je istraga kritizirana kao nepotpuna.

Istanbulsko suđenje “predstavlja najbolju nadu za pravdu” za Khashoggija “nakon “besramnog neizvršenja pravde na saudijskim sudovima”, kazao je Erol Onderoglu, turski predstavnik organizacije za nadzor slobode medija Novinari bez granica.

Komentiraj