POČELO SUĐENJE: Smiljana Srnec: “Ne osjećam se krivom”

Na varaždinskom Županijskom sudu u utorak je počelo suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen.

Srnec je stigla na varaždinski sud u pratnji policije. Danas bi trebala biti ispitana tri svjedoka, a Vijećem varaždinskog Županijskog suda će predsjedati sudac Tomislav Brđanović.

Nakon čitanja optužnice Srnec je izjavila: “Ne osjećam se krivom”.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru istaknulo kako smatra da će dokazati sve što je navedeno u optužnici iskazima vještaka i svjedoka, javlja RTL.

“Sporno je da je okrivljena dužna reći tko je ubio sestru kako ona sama ne bi bila osuđena. Dokazat ćemo da okrivljena nije ubila svoju sestru i da je nije mogla ubiti. U ovom postupku će se raspravljati o obiteljskim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje tko je ubio Jasminu Dominić”, kazala je obrana u uvodnoj riječi.

“Dokazat ćemo da okrivljena nije bila agresivni član obitelji nego su to bili drugi članovi obitelji. Zbog zdravstvenog stanja okrivljena nije mogla sama pohraniti tijelo u zamrzivač jer joj je još 1999. godine utvrđeni bolovi u leđima. Dokazat ćemo i da okrivljena nije imala motiv za ubojstvo jer žrtva ni na koji način nije od nje bila ni bolja ni uspješnija. Policija je prestala tražiti počinitelja odmah nakon što je uhitila okrivljenu Sud je ne smije proglasiti krivom jer ne želi reći tko je počinio ubojstvo”, rekao je u uvodnoj riječi odvjetnik Krešimir Bagarić.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru istaknulo kako smatra da će dokazati sve što je navedeno u optužnici iskazima vještaka i svjedoka. “Neutvrđenog dana tijekom 2000. tupim predmetom zadala je najmanje pet snažnih udaraca u lijevu stranu glave od kojih je Jasmina umrla”, ukratko je iznijela optužnicu Irma Bagarić iz Županijskog državnog odvjetništva. “Jasmina Dominić je usmrćena dok je ležala i nije pružala nikakav otpor. Nakon toga je Smiljana Srnec sakrila tijelo svoje sestre u zamrzivač. Glava žrtve je bila umotana u crnu najlonsku vreću. Poklopac zamrzivača zalijepljen brzim ljepilom. Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazat ćemo da se radi o profilu osobe koja je sposobna počiniti ubojstvo pa i ubiti svoju sestru. Nitko drugi osim nje u periodu od 2000. do 2005. kada je prijavljen nestanak nije vidio Jasminu Dominić osim okrivljenice koja je govorila da s njom kontaktira i da povremeno dolazi i da je slučajno nitko drugi nije vidio. To je sve bila laž”, rekla je u uvodnoj riječi tužiteljica Irma Bagarić.

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Romeo Kanižaj. On je rekao kako je poznavao Jasminu te su bili prijatelji nekoliko mjeseci. “”Ne znam bi li se to moglo okarakterizirati kao ljubavna veza. U par navrata je na dulje vrijeme odlazila u Njemačku. Nisam s Jasminom nikada pričao o njenim problemima u obitelji. Smiljanu sam vidio u nekoliko navrata u kafiću u kojem je Jasmina radila. Smiljana kasnije u jednom navratu tražila da joj posudim novac, ali joj nisam dao”, rekao je. S Jasminom se, kaže, razišao, jer više nisu imali zajedničkih tema.

Svjedok Dražen Palfi rekao je kako se sjeća Jasmine iz vremena kada je radila kao konobarica i studirala. “Zadnji put sam Jasminu vidio 2000. godine u rujnu. Slučajno smo se susreli”, ispričao je. U istrazi je kazao kako je Smiljana Srnecsklona lažima i manipulacijama, što je i danas potvrdio.

Kazao je i kako se Srnec neodgovorno pnašala prema novcu te je svakodnevno išla u kladionice. “Njihov otac bio je dobričina. Bio je sklon konzumiranju alkohola. Znao je ponekad posrtati od pijanstva, ali ni trijezan ni pijan nije bio agresivan. Pričao je o Jasmini da je u Francuskoj, ali da mu se ne javlja. Znao je reći da je je u Francuskoj, ali da su joj dokumenti doma”, kazao je Palfi.

“Jednom smo išli u Mađarsku Smiljana, njezin suprug i ja. Smiljana je kod sebe imala Jasmininu osobnu i putovnicu. Vidio sam to sa stražnjeg sjedišta. policija nas nije pregledavala, samo su mahnuli. Smiljana mi je rekla da ima sestrine dokumente jer su slični”, ispričao je i dodao kako je Smiljana rekla da je Jasmina u Francuskoj i da će se vratiti. “Ponašala se kao da je susjeda maltretira s pitanjem o sestri”, kazao je Palfi.

“Sjećate li se da ste policiji da ste s Jasminom pričali u Zagrebu 2003. godine”, pitao je branitelj svjedoka, na što je sudac rekao kako se to pitanje zabranjuje. “Ne možete postavljati pitanja vezana uz postupanja policije i sadržaja obavijesnih razgovora”, kazao je.

Danas je svjedočila i daljnja rođakinja optužene, Jasmina Vugrinec. “Obje su bile dobro odgojene. Smiljana je znala biti nervozna pod stresom. Jasminu sam zadnji put vidjela u srpnju ili kolovozu 2000. godine”, rekla je Vugrinec.

Rekla je da joj je Srnec, kada bi ju pitala za Jasminu, rekla da je ona u Zagrebu i da je dobro te da vikendima dolazi doma. “Moja sestra je krsna kuma drugoj kćeri Smiljane Srnec. Smiljana je mojoj sestri rekla da Jasmini kasni kruzer na na kojem radi pa da ne može biti krsna kuma nećakinji”, rekla je.

Dodala je kako nije znala da je Jasmina bila u vezi s oženjenim muškarcem, kao ni da je prekinula studij. Nisu joj rekli ni da obitelj ima novčane probleme, da je u dugovima i da im je kuća na dražbi.

Suđenje se nastavlja u četvrtak u 9 sati.

Podsjetimo, optužnicom se Smiljanu Srnec (45) tereti da je tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu svojoj sestri Jasmini Dominić (rođena 1977.) zadala najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu te joj nanijela višestruke ozljede u vidu prijeloma kostiju glave, od kojih je umrla.

Jasmini Dominić potpuno se izgubio trag 2000. godine, iako je njezin nestanak službeno prijavljen tek 16. kolovoza 2005. godine. Međimurska policija je 16. veljače ove godine zaprimila dojavu iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno kako je riječ o sestri Smiljane Srnec, koja je uhićena istoga dana.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu optužnicu je pred Županijskim sudom podiglo 11. srpnja.

Komentiraj