Počelo obilježavanje 150-te obljetnice izuma torpeda

Goran Kovacic/PIXSELL

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u nedjelju je  konferencijom za novinare započelo obilježavanje 150-te obljetnice izuma torpeda te je najavljeno održavanje Riječke industrijske olimpijade.

U sljedećoj, 2016. godini navršit će se 150 godina od izuma Luppis – Whiteheadova torpeda  u Rijeci, pa će udruge i institucije organizirati tijekom godine razne programe, kako bi ukazali na vrijednost riječke industrijske baštine, potrebu njezina vrjednovanja i očuvanja.

Jedan od programa je i Riječka industrijska olimpijada, na kojoj će se natjecatelji nadmetati u potapanju brodova, bacanju papirnatih aviona, vezivanju čvorova, gađanju štukalnicom te u igri gradova i i država.

Organizator je Društvo sportske rekreacija Primorje, suorganizator Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a partneri Klub podvodnih aktivnosti INA Kostrena, Peek&Poke, Gradska knjižnica Rijeka, Samovar, izviđači i Sveučilišna knjižnica.

Predsjednik Udruge za zaštitu i promicanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo Velid Đekić rekao je da se obilježavanjem obljetnice ne slavi oružje, da torpedo jest oružje, ali da je imalo obrambenu funkciju te da su mnoga tehnička rješenja iz torpeda kasnije primijenjena u mirnodopskim  rješenjima. Dodao je da je puno rješenja u našim životima poteklo iz vojske, primjerice da je internet nastao za potrebe američke vojske i da ga se kao takvoga ne odričemo.

Na konferenciji su još najavljene likovne i druge radionice, projekcije filomva  i izložbe  na temu industrijske baštine, izrada lansirne stanice od lego kocaka, međunarodna konferencija  o industrijskoj baštini i druge aktivnosti.

Komentiraj