Jedan od sedam sudaca brazilskog vrhovnog suda glasao je u petak za poništenje izborne pobjede bivše predsjednice Dilme Rousseff i njezina tadašnjeg potpredsjednika čime je počeo postupak koji bi mogao završiti smjenom sadašnjeg šefa države Michaela Temera.

“Glasam za poništenje predsjedničkog mandata iz 2014. zbog prekršaja utvrđenih istragom”, rekao je Herman Benjamin na Vrhovnom izbornom sudu u Braziliji, javlja AFP.

Benjamin se očekivano izjasnio za poništenje izbora iz 2014. zbog zloporabe ekonomske i političke vlasti tijekom izborne kampanje.

Većina komentatora ocjenjuje da ga neće slijediti većina sudaca i previđaju da će četiri od sedam suca glasati za obustavu postupka.

Međutim, čak i ako bude oslobođen krivnje, 76-godišnji Tremer vjerojatno će morati odgovarati u procesu po optužbama za korupciju i ometanje pravosuđa jer je nudio novac za šutnju potencijalnom svjedoku podmićivanja.

Vrhovni sud o tome je otvorio u svibnju.

Istraga o korupciji koja zahvaća Temera, trećinu njegove vlade i desetke utjecajnih kongresmena ugrožava izglede da Kongres izglasa paket mjera štednjem, piše Reuters.

Te mjere štednje trebale bi smanjiti proračunski deficit, a smatraju se važnima da Brazil vrati povjerenje ulagača.

Pozivi na ostavku predsjednika Temera zaredali su prošli tjedan pošto je u svibnju u javnost procurila snimka na kojoj on daje odobrenje za plaćanje mita.

Komentiraj