EPA/CARSTEN KOALL

Počelo glasovanje u francuskim prekomorskim teritorijima

Glasovanje u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora počelo je u subotu u prekomorskim teritorijima u Gvajani, Gvadalupeu, Martiniku i ostalim francuskim teritorijima u Amerikama.

Očekuje se da će većina glasova na izborima, koji se u Francuskoj održavaju u nedjelju, otići Emmanuelu Macronu i njegovoj centrističkoj stranci Republika u pokretu (REM). Macron je u svibnju pobijedio na francuskim predsjedničkim izborima.

Prema anketama, REM bi mogao osvojiti najmanje 400 od 577 mjesta u Narodnoj skupštini, nakon što je u prvoj rundi prošle subote osvojio 32,3 posto glasova. Ta većina bi Macronu omogućila da potvrditi sastav vlade predvođene premijerom Edouardom Philippeom.

Također bi imao priliku provesti program liberalnih reformi kojima se oštro protive ljevica i krajnje desna Nacionalna fronta (NP).

Kako je prvi krug obilježio dosada neviđeno mali odaziv birača od 51,3 posto, suparničke stranke pokušavaju motivirati svoje birače da izađu na izbore, upozoravajući ih na rizik da predsjednik osvoji “super većinu”. Čelnik republikanske kampanje Francois Baroin je poručio pristašama da “trebaju shvatiti da moraju u parlamentu imati neke predstavnike”.

Očekuje se da će republikanski desni centar, koji je u prvom krugu osvojio 21,56 posto glasova birača, biti glavna oporbena snaga s, kako se predviđa, između 80 i 132 mjesta u parlamentu.

Socijalistička stranka bivšeg predsjednika Hollandea doživjela je u prvom krugu pravi potop i sa saveznicima osvaja 9,51, dok su zeleni osvojili 4,30 posto glasova.Donedavno vladajući socijalisti bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea  su 2012. osvojili 280 mandata.

Radikalna ljevica, Nepokorena Francuska (LFI),  predvođena predsjedničkim kandidatom Jean-Luc Melenchonom i Komunistička stranka dobili su zajedno 13,74 posto glasova.

NP je u prvom krugu osvojio 13,2 posto glasova.

Komentiraj