Počeli radovi na obnovi glavnog bečkog trga – Stephansplatza

Grad Beč

Prije nekoliko dana započeli su radovi na obnovi glavnog bečkog trga Stephansplatza.

Radovi na obnovi najposjećenijeg austrijskog trga ispred poznate Katedrale Svetog Stjepana trebali bi završiti od studenog 2017., a usporiti bi ih mogli samo neočekivani arheološki nalazi.

Kako bi se tijekom radova osiguralo nesmetano funkcioniranje omiljene bečke znamenitosti, ali i života okolnih stanara, radovi će se provoditi u pet faza.

Trg će biti popločen jednako kao i susjedni Graben i Kärtner Straße, uz jedinu razliku što će na površini ispred katedrala biti ugrađeno i nekoliko mozaika u obliku križa.

Za obnovu trga trebat će ukupno 36 400 granitnih ploča, a da bi postao i lijepši s fasada će biti uklonjene velike reklamne ploče. Trg će osim toga dobiti i nekoliko dodatnih klupa za sjedenje te dva nova hidranta s vodom za piće.

Zbog prevelikog stajališta za fijakere prolaznici i turisti su do sada teško mogli nesmetano razgledati katedralu sa svih strana, zbog čega će ono biti prepolovljeno. U buduće će uz katedralu tako biti parkirano samo 12 umjesto sadašnja 24 fijakera. Preostalih 12 mjesta vozačima fijakera bit će osigurano ispred obližnjeg Heledntora.

Građevinski radovi neće obuhvaćati samo ‘ušminkavanje’ Stephansplatza, nego i obnovu vodovodnih i plinskih cijevi te električnih vodova koji prolaze ispod njega.

untitled3

Komentiraj