EPA/MOHAMMED BADRA

Počeli pregovori o Dumi gdje je navodno korišteno kemijsko oružje

Pregovori za postizanje konačnog sporazuma o Dumi u tijeku su između sirijske pobunjeničke skupine Jaish al-Islam i Rusa, prenose agencije u nedjelju, trećeg dana uzastopnih zračnih napada na to zadnje pobunjeničko uporište na vratima Damaska odakle stižu različite vijesti o broju žrtava navodne uporabe kemijskog oružja.

“Teroristi Jaish al-Islama zatražili su pregovore sa sirijskom državom, koji će početi u roku od dva sata po mjesnom vremenu”, prenijela je nešto ranije državna televizija pozivajući se na službeni izvor.

Jaish al-Islam još nije komentirao najavu sirijske vlade, ali je optužio sirijsku vojsku za kemijski napad na Dumu noću sa subote na nedjelju u toj enklavi.

Podaci o broju žrtava kemijskog napada razlikuju se, pa neke humanitarne organizacije govore o više od 100 žrtava, a druge su, zajedno s izvorima civilne zaštite potvrdile da je najmanje 49 osoba poginulo.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zanijekao je da je izveo takav napad na pobunjenike u Dumi koji su potpuno opkoljeni i ustvrdio da pobunjenici u kolapsu pribjegavaju taktici širenja lažnih vijesti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je 11 osoba umrlo od gušenja, no da ne može kazati kakva je vrsta kemijskog oružja korištena.

U zajedničkoj izjavi, nevladina organizacija Sirijsko-američko medicinsko društvo i civilna zaštita iz Dume objavili su da su medicinske ustanove primile više od 500 osoba s dišnim tegobama u subotu navečer, s pjenom na ustima i mirisom klora.

Rusija je objavila u nedjelju da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u napadima na Istočnu Gutu, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države.

“Opovrgavamo odlučno tu informaciju”, kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji i najavio “Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane”.

SAD je nešto ranije osudio mogući kemijski napad sirijskih snaga. “Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice”, napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.

Agencija Reuters navodi kako ne može provjeriti ta izvješća.

Agencija AFP prenosi da je u nedjelju treći dana zaredom Guta izložena silovitim zračnim napadima koji su počeli u petak nakon neuspjeha pregovora o evakuaciji Jaish al-Islama.

Francuska agencija javlja da je od petka u Dumi ubijeno više od 90 civila u zračnim napadima.

Predsjednik Bašar al-Asad uspio je preuzeti kontrolu nad gotovo cijelom Istočnom Gutom zahvaljujući pomoći svoje saveznice Rusije koja je osigurala sirijskoj vojsci podršku zračnim napadima. Asadova je vojska ofenzivu počela u veljači kako bi posljednje veliko pobunjeničko uporište vratila pod svoj nadzor.

Ofenziva na Gutu jedna je od najsmrtonosnijih u sedam godina dugome ratu u Siriji koji je dosad ubio više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a.

Komentiraj