Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, koju je u Dvorcu Eltz zapalila zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić u Vukovaru su u nedjelju počele Vukovarske adventske svečanosti koje se ove godine održavaju pod geslom “Vukovar, to je moja zemlja, to je moj dom”.

“Još jednom smo se okupili, kao i svih ovih godina dosada, kako bi podsjetili i prikazali dio bogatstva tradicijske kulture vezane uz nadolazeće vrijeme Božića, vrijeme u kojemu zazivamo mir, ljubav i praštanje”, kazala je Mujkić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je da ovogodišnji slogan Vukovarskih adventskih svečanosti nije slučajno odabran.

“Svjesni sve većeg odlazaka mladih ljudi u potrazi za boljom egzistencijom, ovogodišnji slogan je poruka svim našim sugrađanima koji su se odselili iz Vukovara, da je ovdje njihov dom i da su uvijek dobrodošli”, rekla je Marić.

Prije paljenja prve svijeće na adventskom vijencu, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održan je prigodan program čiji su sudionici gradskim ulicama prošli s upaljenim svijećama, ‘noseći svjetlo’, do Dvorca Eltz u kojem je održana prigodna svečanost u kojoj su sudjelovali studenti Umjetničke akademije iz Osijeka, Mješovit zbor GOOŠ Dragutina Tadijanovića, HKUD “Fra Petar Bakula” iz Posušja te KUD “Vesele šokice” iz Slavonskog Broda.

Vukovarske adventske svečanosti pokrenuli su 1997. vukovarski Gradski muzej i Franjevački samostan kako bi obogatili kulturna događanja u Vukovaru te očuvali narodne običaje vezane uz predbožićno vrijeme. Pored paljenje adventskih svijeća u sklopu bogatog programa Svečanosti održat će se niz prigodnih koncetara, izložba slika i kazališnih predstava.

Nakon programa u Dvorcu Eltz, na platou ispred Radničkog doma, paljenjem svijeće na tamošnjem adventskom vijencu koju je također zapalila zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, svečano je otvoren Advent u Vukovaru u kojem će Vukovarci uživati sve do 24. prosinca.

Komentiraj