Karlo Maćaš

Počele pripreme za tradicionalno čišćenje Savudrijske vale

Tradicionalno čišćenje Savudrijske vale počinje početkom lipnja, ovogodišnja akcija nosi naziv ‘Čišćenje bez granica’, jer je briga za biljni i životinjski svijet zajednička svim ljudima.

“Ljudi posljednjih pola stoljeća od mora isključivo uzimaju što znači da je krajnji trenutak da mu nešto počnemo i vraćati. Akcije čišćenja u tome su prvi korak. U Jadranskom moru ribari opažaju sve manji broj riba, a u Savudrijskoj vali posebice lista koji se u tom području tradicionalno lovi. Uz izlov na tamošnju ihtiofaunu negativno se odražava onečišćenje na koje dodatno utječe mikroklima. Bure i oluje u zaljev nanose krupni otpad“, kazala je Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.

Svake godine hrvatski i slovenski ronioci u Savudrijskoj vali izrone između deset i dvadeset kubičnih metara otpada. Nađu se tu, među ostalim, plastika, dijelovi krovišta te stari uređaji. Sudionici IV. Međunarodne dječje ronilačke eko-patrole pomagat će u čišćenju uz obalu te učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Kako bi akcija bila što uspješnija, tvrtka Electrolux je pokrenula kampanju ‘Čišćenje bez granica’ na hrvatskom i slovenskom tržištu, prikupljajući sredstva za akciju čišćenja podmorja. Vrhunac kampanje će bit u nedjelju 9. lipnja, na kraju tjedna u kojem se obilježava Svjetski dan okoliša.

Komentiraj