Počele pripreme za dolazak i skladištenje cjepiva

Prve doze cjepiva protiv virusa Covida u Hrvatskoj se očekuju potkraj ove i početkom iduće godine, a pripreme za dolazak i skladištenje počele su, objavio je HRT.

Na minus 70 i nešto stupnjeva se cjepivo transportira i čuva. To cjepivo može trajati 15 dana, s tim da se unutar tih kripto sarkofaga može otvarati najviše tri puta, što će reći da se može otvarati svakih 5 dana s tim da se mora nadopuniti suhim ledom. Nakon perioda od 15 dana cjepivo može stajati sljedećih 5 dana na tempereturi u normalnim hladnjacima od 2-8 stupnjeva, kaže Jakov Radosević, član Uprave Medike.

U Splitski zavod za javno zdravstvo stiže poseban zamrzivač u koji mogu pohraniti cjepiva i na minus 80 stupnjeva. Vrijedi 122.000 kuna.

“Rok isporuke je za četiri tjedna. Kapacitet tog frižidera je 560 litara, cjepiva su složena u kutijama na način da su to višedozna cjepiva, znači u jednoj bočici je cjepivo za više ljudi”, kaže Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“Kad se cjepivo primjenjuje odmrzavanje cjepiva traje 30 minuta nakon čega dolazi razrjeđivanje odnosno otapanje supstance sa 1.8 mililitara fiziološke otopine i nakon toga se unutar 6 sati mora aplicirati bolesniku odnosno pacijentu”, ističe Radošević.

Važno je da se sve dobro organizira i da pacijenti u cjepne stanice dođu na vrijeme.

U prvoj fazi dopremit će se 125.000 doza, kojima će se cijepiti i docijepiti 62.500 ljudi. Prioritet imaju zdravstveni djelatnici, zaposlenici i korisnici domova za starije te kronični bolesnici.

Komentiraj