Luka Stanzl/PIXSELL

Počele pripreme za akciju proljetnog uređenja Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se u petak s predstavnicima Gradske uprave, Skupštine, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica kako bi raspravili o prošloj godini, planovima za 2019. te uskladili planove za proljetno uređenje grada, za koje je dosad zaprimljeno oko 2000 zahtjeva.

“Znam da ću ja uvijek grebati, plesati i raditi kako građani sviraju, ali ovaj današnji sastanak je na tragu da svak preuzme dio svoje odgovornosti, da zagrebe ispred svog dvorišta i počisti i da Zagreb bude još ljepši, čistiji, uredniji i sretniji za sve naše sugrađane”, rekao je Bandić nakon radnog sastanka.

Pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon kazala je kako mjesni odbori i gradske četvrti vode brigu o čistoći i održavanju grada, te da mjesna samouprava na raspolaganju ima 725 milijuna kuna godišnje koje se raspodjeljuju po gradskim četvrtima.

Velika većina novca predviđena je za redovno održavanje grada, a otprilike 210 milijuna osigurano je gradskim četvrtima za samostalno raspolaganje za pojačano održavanje i planove komunalnih aktivnosti.

“Imamo akciju proljetnog uređivanja grada gdje mi u Uredu podsjetimo mjesne odbore i gradske četvrti da izađu na teren i dojave nam gdje ima koja rupa, izblijedjeli pješački prijelaz, divlji deponij i gdje su neuredni zeleni otoci”, objasnila je Šimon. Dodala je da su do sada dobili oko 2000 zahtjeva takve vrste, koje prosljeđuju nadležnim podružnicama i gradskim uredima na rješavanje.

Proljetno “umivanje” grada i slične akcije plaćaju se iz redovnih godišnjih ugovora koje Ured ima s podružnicama Zagrebačkih cesta, Zrinjevcem, Čistoćom i Vodoopskrbom i odvodnjom.

Bandić: Poskupljenje plina u Zagrebu ovisi o tržištu, a ne Plinari

Na pitanje hoće li Grad učiniti nešto po pitanju poskupljenja plina, Bandić je novinarima odgovorio da plin ne poskupljuje zagrebačka Plinara, već Državna uprava.

“Plin se uvozi, ako je plin poskupio u ulaznoj varijanti, onda je to samo provođenje knjige. Nemamo mi plin u zagrebačkom dvorištu. Poskupljenje ne ovisi o nama, nego o situaciji na svjetskom tržištu i uvozu plina”, naglasio je.

Bandić je naglasio da Gradska uprava podupire izgradnju nacionalnog nogometnog stadiona u naselju Blato.

Logično je da se nacionalni nogometni stadion gradi u Zagrebu

“Logično je da to bude u Zagrebu, a još logičnije da to nastane u sinergiji zajedništva između Hrvatskog nogometnog saveza, Vlade i Zagreba”, ocijenio je i ustvrdio kako je spreman i otvoren za sve opcije.

Najavio je da će Grad za tu namjenu u srpnju ili kolovozu u izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) ucrtati “flekicu” od 10 hektara, odnosno 100.000 kvadrata na Blatu pored golf kluba, te dodao da je sve ostalo “stvar tehničkih dogovora, modela financiranja i traženja partnera”.

Komentiraj