Počela sjednica zagrebačke Gradske skupštine, rasprava o Plinari

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u četvrtak ujutro, pred zastupnicima je 37 točaka dnevnog reda, među kojima i prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da zbog znatno većih računa podnese izvješće o stanju u Gradskoj plinari.

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman rekao je da traže podnošenje izvješća po hitnom postupku zbog novonastale situacije na tržištu plina i uvećanih računa poslovnih korisnika između 250 i 400 posto.

Apelirao je da se energetska kriza ne prelama preko poslovnih korisnika nego da Grad Zagreb “podmetne leđa kako god je to moguće”. Kao primjer naveo je Pučku kuhinju na Svetom Duhu kojoj je račun s 5800 kuna povećan na 25.800 kuna.

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a predlaže da Tomašević podnese izvještaj o stanju u Gradskoj plinari Zagreb od 30. lipnja do 31. prosinca 2021. koji će sadržavati podatke o broju korisnika i sklopljenih ugovora te povećanju cijene prema poslovnim subjektima.

Zbog mogućih sudskih tužbi radi povećanja cijena ugovornim korisnicima savjetuju Gradskoj plinari da se storniraju računi za prosinac 2021. i ispostave novi računi po cijenama koje su bile i ugovorene u početku.

Tomašević je odgovorio kako s veseljem prihvaća taj prijedlog kako bi malo porazgovarali o odgovornosti HDZ-ovih kadrova za poskupljenje plina.

HDZ-ovci ne znaju o kojoj firmi se radi, jer je riječ o Gradskoj plinari – Opskrba, ali znaju vrlo dobro da je direktor te firme bio Igor Pirija, HDZ-ov kadar koji je postavljen na to mjesto dok je HDZ-ov zastupnik Mario Župan bio u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga, rekao je Tomašević.

HDZ-ov kadar odgovoran što plin nije kupljen prije nego što su cijene otišle u nebo  

Upravo je Pirija bio taj koji nije na vrijeme kupio količine plina koje je obećao isporučiti poslovnom korisnicima po cijenama koje su tada bile normalne, prije nego što su otišle u nebo, istaknuo je Tomašević.

Po hitnom postupku na dnevni red uvršten je prijedlog Savjeta mladih Grada Zagreba o davanju odobrenja na njihov program rada te prijedlog financijskog plana.

Zastupnici su odlučili da se po hitnom postupku uvrsti i prijedlog Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih da se Snježana Abramović Milković imenuje za ravnateljicu tog kazališta.

Također je uvršten prijedlog da se dužnosti člana Upravnog vijeća Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske kao predstavnica Grada razrješuje Danijela Dolenec, a umjesto nje imenuje Toni Vidan.

Na dužnost gradskih zastupnika prisegnulo je troje novih zastupnika – predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac umjesto Ivana Račana, te iz stranke Bandić Milan 365 Gordana Rusak umjesto Ljube Jurčića i Lucija Topolovec umjesto Otta Barića.

Gotovac je kao novi predsjednik zagrebačkog SDP-a ujedno preuzeo dužnost predsjednika Kluba gradskih zastupnika SDP-a.

Sjednica Gradske skupštine nastavljena je aktualnim satom, na kojem zastupnici postavljaju pitanja Tomaševiću.

Komentiraj