USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA: OSTOJIĆ ‘Milan Badić je pao bez ispaljenog metka!’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Prva sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine u novom sastavu započela je u petak u 10 sati, a na njoj se raspravlja o prijedlogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Sjednicom predsjedava Zlatko Hasanbegović. “Ne znam je li današnji datum slučajan ali s obzirom da je gospodin Hasanbegović povjesničar onda zna da je 21. 7. 1943. raspisana potjernica za maršalom Titom, a raspisao ju je general pukovnik predstavnik Hitlera u Nezavisnoj državi Hrvatskoj”, rekla je rada Borić iz Nove ljevice i jedina oporbena članica ovog Odbora.

Borić je dodala da je upravo Tito zaslužan što je Hrvatska postala Republika. “Bojim se da ćemo danas po drugi put ubiti Tita”, kazala je.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavićić Vukičević u ime predlagatelja rekla je kako se nada da će danas demonstrirati ozbiljnost i poslati poruku da su svjesni da u hrvatskom društvu, pa i u Zagrebu, postoje važnije teme od imena jednog trga.

“Zato što onaj tko ne živi u suvremenom kontekstu, u kojem naši sugrađani nažalost svakodnevno kupuju karte u jednom smjeru, ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru”, rekla je Bandićeva zamjenica. Naglasila je kako žele dati nadu i perspektivu za sebe i svoju djecu.

U ime drugoga predlagatelja, stranke Neovisni za Hrvatsku, govorio je Tomislav Jonjić. On je istaknuo kakoje u prvom članku Ustava, Hrvatske definirana kao demokratska država i kao takva ne smije njegovati totalitarne ideologije i simbole, neovisno o njihovom predznaku.

“U tom je kontekstu stranka Neovisni za Hrvatsku zahtijevaa da se s Trga maršala Tita ukloni to ime. Od dana kad je on imenovan tim imenom, izaziva negodovanje dijela stanovnika Grada Zagreba”, rekao je Jonjić dodajući da je Trg maršala Tita ‘simbol ropstva’. “On je jugoslavenski komunistički diktator, negacija hrvatstva i demokracije”, dodao je.

Kao povjesničar, Hasanbegović je prošao kroz povijest. “Nezapamćen interes javnosti za sjednicu jednog skupštinskog odbora pokazuje da je ovo prvorazredno vrijednosno identitetsko pitanje – na kojim temeljima počiva moderna Hrvatska i koji je njezin odnos prema jugoslavenskoj komunističkoj baštini”, rekao je Hasanbegović.

Podsjetio je da je trg mijenjao nekoliko naziva – u povijesti se zvao Sajmišni, Sveučilišni, Wilskonov, kralja Karađorđevića. “U vrijeme NDH bio je Trg jedan ili prvi trg i postoje dvojbe je li se ikada zvao kazališnim trgom. Trg maršala Tita ime je dobio 1946. godine”, dodao je.

Hasanbegović je dodao kako ovo nije politička trgovina, već zahtjev za poništenjem najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj.

Ivan Čelić je rekao kako mu se čini da neki u dvorani ne znaju da je Josip Broz Tito umro 1980. godine. “Tito je bio antifašist, ali i masovni ubojica. Recimo NE fašizmu, nacizmu i komunizmu”, rekao je.

Dragica Nikolić iz Udruge hrvatskih branitelja Zagreba i Zagrebačke županije kazala je da se ponekad pita imaju li Hrvati svoju državu ili još uvijek žive u Jugoslaviji.

“Poslužili ste se klasičnim onim što danas zovemo alternativnim činjenicama. Lijepo ste nabrojali sve ulice i trgove koje su imale imena dikatora. Kad zagovaramo da ime Trga maršala Tita ostane, zagovaramo sjećanje, memoriju. Kao što vam je poznato, preko dvije tisuće antifašističkih spomenika je u Hrvatskoj uništeno”, rekla je Borić.

Dodala je kako je ponuđeni referendum gradonačelnika ‘negdje nestao’. “Ovo zajedništvo i ovaj Odbor je iznuđeni odbor. ko govorimo o demokraciji, onda postoje i demokratske procedure. Ovo je doista iznuđeno i nemojmo se praviti da nije iznuđeno”, istaknula je.

“Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo”, poručila je.

Hasanbegović je rekao da ne postoji demokratskija procedura od ove. Pojasnio je da će Odbor danas donijeti odluku nakon koje će se pozvati vijeća gradskih četvrti da se očituju o njoj i to do prve iduće sjednice Gradske skupštine. Ali, njihova mišljenja nisu obvezujuća.

Na sjednicu je došao i SDP-ov Rajko Ostojić, potpredsjednik Gradske skupštine, iako nije član ovog Odbora. “Postoje linije koje se ne smiju prijeći. Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Rekli ste da mladi odlaze iz Hrvatske. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbi protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti?”, rekao je Ostojić.

Dodao je da bi se trebalo zapitati tko je sljedeći. “Gospodin Bandić koji je bio donositelj odluka i dobio šest mandata, danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila 8 posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik. Mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka”, kazao je. Hasanbegović mu je zahvalio na “političko-marketinškom histografskom pledoajeu”.

“Razumijem vaš poriv da budete homo universalis, no dopustite da o ovoj temi ipak znam više od vas. Vaše dociranje i iskustvo koje imate s brojnih liječničkih kongresa pa ste spominjali države koje ste kao liječnik pohodili, nisu one koje su iskusile oslobođenje generalisimusa Staljina i Josipa Broza”, odgovorio mu je Hasanbegović.

Odbor Gradske skupštine Grada Zagreba predložio da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske uz 4 glasa za i jedan protiv.

Komentiraj