Počela primjena bržih i jeftinijih testova za nove sojeve; u Hrvatskoj potvrđen blaži brazilski soj

Validirani su testovi koji detektiraju opasne nove sojeve koronavirusa, a višestruko su jeftiniji i brži od sekvenciranja, objavio je HRT.

“Test traje sat i 15 minuta plus izolacija prije testa, znači za oko sat i 45 minuta mi možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus”, objasnila je Matea Kvaternik Celjak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

“U skoroj budućnosti taj test će moći upotrebljavati sva mjesta koja rade PCR testiranje na novi koronavirus”, najavila je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Test je 100 posto pouzdan u slučaju britanskog soja koji je u Hrvatskoj najrašireniji. I dok sekvenciranje stoji više od 1000 kuna, ovaj test samo stotinjak. “Test je desetak puta jeftiniji nego sekvenciranje, brz je i vidimo da se podudara sa sekvenciranjem. Kod rezultata koji kaže da je u uzorku brazilska nova varijanta ili južnoafrička varijanta mora se dalje testirati i vidjeti sekvenciranjem koja je od te dvije varijante u pitanju”, objašnjava prof. Vraneš.

Uzorke treba pomno razvrstati. “Trenutno primamo oko 1000 uzoraka dnevno. Primjećujemo da je oko 10 posto pozitivnih uzoraka, od toga mutiranih varijanti sve više, na britanski soj virusa otpada oko 50 posto”, kaže Tatjana Vojnović iz NZJZ dr. Andrija Štampar”.

Brzo otkrivanje uz pomoć RT PCR testa znači i brže zaustavljanje zaraze. “Ako je rezultat isti dan gotov, možeš promptno djelovati, možeš pojačati epidemiološke mjere”, rekla je Vraneš.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u ECDC-u potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja. Riječ je o blažoj inačici koja se još istražuje. “To je također brazilska varijanta ali nije među tri koje izazivaju posebnu zabrinutost”, dodaje prof. Vraneš.

Komentiraj