Počela obnova čuvene džamije u Mosulu

EPA/STR

Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak krenuli su u ponedjeljak s rekonstrukcijom džamije al-Nuri u Mosulu i njezina kosog minareta, razorenog u srpnju u borbi za preuzimanje grada od džihadista.

Na svečanosti u Nacionalnom muzeju u Bagdadu ministrica kulture UAE-a Nura al-Kabi objavila je da će njezina zemlja financirati radove na obnovi u razini 50,4 milijuna dolara.

“Projektom koji će trajati pet godina ne želi se samo rekonstruirati džamija, minaret i infrastruktura nego i pružiti nada mladim Iračanima. Nekoliko tisuća godina stara civilizacija mora se očuvati”, naglasila je ona.

Sporazum su potpisali al-Kabi i njezin irački kolega Fariad Ravanduzi u prisustvu direktorice UNESCO-a u Bagdadu Louise Haxthausen.

Čuvena džamija al-Nuri i njezin kosi minaret iz XII. stoljeća razoreni su u lipnju 2017., a iračka vojska optužila je Islamsku državu da je ondje postavila eksploziv.

U toj se džamiji samoproglašeni “kalif” IS-a Abu Bakr al-Bagdadi, još uvijek na nepoznatoj lokaciji, pojavio jedini put u javnosti 2014.

Ministrica UAE-a pozvala je međunarodnu zajednicu “da se udruži u zaštiti vrednota koje spadaju u svjetsku baštinu, posebice onih u našem arapskom području, poprištu sukoba, ratova i terorizma”.

Džamija al-Nuri svoje ime duguje Nuredinu al-Zinkiju, ujedinitelju Sirije koji je vladao jedno vrijeme Mosulom i naredio njezinu izgradnju 1172. godine. Srušena je i rekonstruirana 1942.

Komentiraj