Počela isplata mirovina preko prvog hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva

Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo, koje je počelo s radom 4. siječnja, je do kraja prvog mjeseca ove godine s građanima zaključilo ukupno šest Ugovora o mirovini te je počelo s isplatama prvih mirovina. Za veljaču su isplatili  četiri ugovora obveznih mirovina i dva ugovora dobrovoljnih mirovina temeljem individualne kapitalizirane štednje građana.

Kod isplate obveznih mirovina građani su u HRMOD -u ugovorili sljedeće oblike isplate mirovina – pojedinačne doživotne mirovine, pojedinačnu doživotnu mirovinu sa zajamčenim razdobljem i zajedničku doživotnu mirovinu sa zajamčenim razdobljem. Kod isplate dobrovoljnih mirovina ugovorene su privremena ubrzana mirovina i privremena standardna mirovina.

Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu (HRMOD), čiji je osnivač Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je u srpnju  2020. odobrila rad kao drugom takvom društvu u nas. Dosad je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo bilo jedino.

Ovo mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćuje obvezne mirovine građanima na temelju individualne kapitalizirane štednje prenesene iz obveznog mirovinskog fonda te dobrovoljne mirovine na temelju individualne kapitalizirane štednje prenesene iz dobrovoljnih mirovinskih fondova. Mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje čine drugi i treći stup. Drugi stup provodi se preko obveznih mirovinskih fondova i obvezan je za sve zaposlenike, dok treći stup predstavlja dobrovoljno mirovinsko osiguranje, a provodi se individualnom štednjom u dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

 

Tako sada građani za isplatu obvezne mirovine mogu birati između dva mirovinska osiguravajuća društva – domaćeg Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva i mirovinskog osiguravajućeg društva u stranom vlasništvu, Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva. Za isplatu dobrovoljnih mirovina građani mogu birati između ova dva mirovinska osiguravajuća društva ili direktno preko mirovinskih fondova. S obzirom da je do sada postojalo samo jedno mirovinsko osiguravajuće  društvo – ono Raiffaisenovo – za očekivati je da bi zbog pojave konkurencija moglo doći do smanjenja jednokratnih i godišnjih naknada.

Prema informacijama Nacionala.hr  u HRMOD-u za obvezne mirovine jednokratna naknada iznosi 1,4% od iznosa primljene doznake, a godišnja 0,15% od iznosa primljene doznake. Jednokratna naknada za dobrovoljne mirovine iznosi 1,5% od iznosa primljene doznake, a godišnja 0,30%-0,50%, ovisno o odabiru oblika isplate mirovine, iznosa primljene doznake umanjene za djelomičnu jednokratnu isplatu, odnosno izravne jednokratne uplate.

 

Valja podsjetiti da u postupku ostvarivanja prava na mirovinu, svi građani od REGOS-a dobivaju informativni izračun koji im daje informacije za donošenje najbolje odluke prilikom odabira vrste mirovine. Na informativnom izračunu izražena je visina obvezne mirovine ako se građanin odluči primati mirovinu samo preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili u drugom slučaju ako se odluči za isplatu kombinirane mirovine preko HZMO-a i mirovinskog osiguravajućeg društva, za što sada može birati između dva navedena mirovinsko osiguravajućeg društva.

 

 

 

Komentiraj