Pobunu na brodu Bounty izazvala je strahovlada kapetana Bligha

U prosincu 1787. godine brod Bounty napustio je Englesku i krenuo prema južno-pacifičkom otoku Tahiti da pokupi namirnice i transportira ih na britanske teritorije na Karibima kako bi prehranio tamošnje robove.

Nakon desetomjesečnog putovanja, Bounty je stigao na Tahiti i tamo ostao više od pet mjeseci. Idiličan život, ugodna klima, bujna priroda i gostoljubivost lokalnog stanovništva privukli su očaranu posadu.

Njezin član i kasniji predvodnik pobunjenika Fletcher Christian još se i zaljubio u Tahićanku Maimiti, a oštar tretman kapetana Bligha samo je olakšao odluku pobunjenih Engleza koji su svoj budući život vidjeli upravo na tom otoku.

Negdje u blizini Tonge, 28. travnja 1787. Christian i njegovih 25 suradnika pobunjenika odlučili su okončati strahovladu Bligha te su preuzeli Bounty i poslali kapetana i njegovih 18 vjernih mornara na putovanje Tihim oceanom.

Potomci nekih od pobunjenika i Tahićana još uvijek žive na Pitcairnovom otoku. Pobuni na brodu Bounty je posvećeno nekoliko knjiga, filmova i popularnih pjesama.

Komentiraj