Pobunjenici s broda Bounty iskrcali su se na otok Pitcairn, njihovi potomci i danas ondje žive

Dana 3. srpnja 1767. godine otkriven je otok Pitcairn u Tihom oceanu. Riječ je o jednom od najizoliranijih mjesta na čitavom planetu. Naime, Pitcairn se nalazi tisućama kilometara daleko od obala Južne Amerike i Novog Zelanda, a otprilike je na pola puta između njih.

Danas je Pitcairn po broju stanovnika najmanja od svih preostalih britanskih kolonija. Naime, ondje živi samo 50-ak stanovnika. Otok Pitcairn ima površinu od oko 4,6 četvornih kilometara. Otkrio ga je britanski istraživač Philip Carteret, zapovjednik broda HMS Swallow. Otok je nazvan prema 15-godišnjem članu posade tog broda, Robertu Pitcairnu, koji je navodno prvi ugledao otok.

Pitcairn je povijesno osobito zanimljiv po tome što je na njemu utočište našla posada broda Bounty, koja se pobunila protiv svog zapovjednika Williama Bligha. Pobuna na brodu Bounty već je obrađena u nizu filmova, a vodio ju je Fletcher Christian. Glumili su ga, između ostalih, Clark Gable, Marlon Brando i Mel Gibson.

Pobunjenici s Bountyja doplovili su na otok Pitcairn sa ženama dovedenim s Tahitija, ondje su se naselili i osnovali obitelji. Njihovi potomci žive čak i danas na Pitcairnu. Dapače, sačuvala su se izvorna prezimena s Bountyja. Primjerice, donedavni gradonačelnik Pitcairna zove se Shawn Christian i potomak je spomenutog Fletchera Christiana.

Komentiraj