EPA/SANA

Pobunjenici evakuirali pretposljednje uporište u Guti

U suzama, gotovo dvije tisuće sirijskih pobunjenika i civila nastavilo je u nedjelju evakuirati svoju enklavu opustošenu bombama u Istočnoj Guti, pet tjedana nakon početka ofenzive snaga sirijskog režima koje su preuzela 90 posto tog uporišta pred vratima Damaska.

Svladani masovnom paljbom i oslabljeni petogodišnjom opsadom, pobunjenički pokreti pristaju jedan po jedan napustiti svoje položaje u Guti kako bi se povukli u pokrajinu Idleb, na sjeverozapadu zemlje, koja još izmiče nadzoru režima.

Konvoj s 26 autobusa napustio je u nedjelju popodne enklavu u smjeru Idleba nakon sporazuma kojem je kumovala Rusija, saveznik sirijskog režima.

Približno 1800 pobunjenika islamističke skupine Fajlak al-Rahman i njima bliske osobe trebalo bi biti dio tog novog vala, po službenoj sirijskoj agenciji Sana.

Kao i prethodnog dana, kandidati za odlazak morali su se podvrgnuti pregledu zbog oružja a u svakom se autobusu nalazio ruski vojnik s obzirom da Moskva izravno nadgleda operaciju.

U subotu je gotovo 1000 pobunjeničkih boraca i njihove obitelji već napustilo Arbin. Nakon noćnog putovanja, stigli su u nedjelju u Kalat al-Madik, u središnjoj pokrajini Hama, uobičajenom stajalištu na cesti za Idleb.

Ukupno oko 7000 osoba mora napustiti Arbin i ostala mjesta u pretposljednjoj pobunjeničkoj enklavi blizu Damaska.

Komentiraj