Pobuna! Čak 15 nogometašica odbija igrati za španjolsku reprezentaciju, žele smjenu izbornika

Petnaest najboljih španjolskih nogometašica povuklo se iz reprezentacije, tražeći otkaz izborniku Jorgeu Vildi. Obrazložile su da njegove metode štete njihovom emocionalnom stanju i zdravlju.

Španjolski nogometni savez u četvrtak je priopćio da je zaprimio 15 e-mailova od igračica koje su tražile da ne budu pozvane u reprezentaciju. Savez je dodao da igračice imaju problema s izbornikom Jorgeom Vildom i njegovim osobljem. Riječ je, navodi Savez, o ‘situaciji bez presedana u povijesti muškog i ženskog nogometa, u Španjolskoj i u svijetu’.

U svojim e-mailovima, igračice su poručile da je ‘trenutna situacija značajno utjecala na njihovo emocionalno stanje i zdravlje’. Nisu zadovoljne, dodaje se, sanacijom ozljeda, atmosferom u svlačionici, Vildinom odabirom momčadi i njegovim treninzima, prenio je Reuters, pozivajući se na izvore bliske igračicama.

Kako je objavio Guardian, šest igračica Barcelone bilo je među onima koje su poslale e-mail, kao i nogometašice Manchester Uniteda Ona Batlle i Lucía García, Manchester Cityja Laia Aleixandri i Leila Ouahabi. Kapetanica Irene Paredes i dobitnica Zlatne lopte Alexia Putellas nisu bile među njima, ali je potonja zbog ozljede već bila nedostupna za nadolazeće utakmice u listopadu.

Pisma dolaze tri tjedna nakon pobune u kojoj su članice španjolske reprezentacije izrazile svoje nezadovoljstvo Vildom predsjedniku Luisu Rubialesu. Zatim su se suočile i s Vildom, no on je odbio odstupiti. Igračice su se zajedno pojavile na konferenciji za medije – koju je na društvenim mrežama podržala Alexia Putellas – na kojoj je Irene Paredes inzistirala na tome da ‘nisu tražili njegov otkaz’, ali je priznala da su ‘igračice samo komunicirale onako kako se osjećaju’. Kazala je da su dobili uvjerenje da će doći do promjena.

Federacija je odbila pokleknuti pred tim pritiskom, a ratoborni ton i jezik korišten u njihovom odgovoru naglašava da će pomirenje biti izuzetno teško. U priopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer potvrđeno je da su primili 15 pisama koja su, kako se navodi, sva ‘slučajno napisana na isti način’.

Savez je priopćio da neće ‘dopustiti igračicama da dovode u pitanje kontinuitet izbornika i njegovog stručnog stožera, jer donošenje tih odluka ne spada u njihove ovlasti’. “Savez neće dopustiti bilo kakvu vrstu pritiska od bilo kojeg igrača prilikom usvajanja sportskih mjera. Takvi tipovi manevara su daleko od primjera i izvan vrijednosti nogometa i sporta te su štetni”, dodaje se.

Iz Saveza su dodali da će se igračicama dopustiti povratak u reprezentaciju ‘samo ako priznaju da su pogriješile i ispričaju se’. Savez će, najavili su, po potrebi pozvati mlade igračice.

Pobuna je potez visokog rizika za igrače. Savez je, naime, priopćio da je odbijanje poziva za reprezentaciju klasificirano kao ‘vrlo ozbiljan prekršaj i može nositi sankcije od dvije do pet godina diskvalifikacije’.

Španjolska bi trebala igrati protiv Švedske u Córdobi 7. listopada. Pod Vildom je Španjolska stigla do četvrtfinala EURO-a 2022., gdje je izgubila u produžecima od Engleske.

Komentiraj