Kupnja strojeva je vrlo veliki financijski trošak koji se planira dugoročno, pa sukladno tome svaka tvrtka želi smanjiti rizik od kupnje strojeva koji nisu u željenom stanju. Strah od kupnje rabljenih strojeva je opravdan u slučajevima kada tržište nema dovoljan broj sudionika i kada informacije nisu transparentne. Iz tog razloga su tvrtke bile skeptične prema takvom načinu kupnje. Pojavom raznih portala kojima je cilj bio spajanje ponude i potražnje, dogodio se pozitivan pomak na tržištu rabljenih strojeva. Ljudi su počeli više razmišljati o nabavi rabljene opreme te dobivati povjerenje u takav oblik kupnje. No, unatoč tome takvi portali su pasivni jer nema dinamike – stroj je moguće prodati samo onda kada nekome zatreba.

thumbnail_surplex-rabljeni-strojevi-tornos-strugGodine 1999. u Düsseldorfu se otvara tvrtka Surplex koja prepoznaje potencijal tržišta rabljenih strojeva te u samim počecima nudi usluge posredovanje pri kupnji. Shvaćajući probleme s kojima se tržišni sudionici susreću, Surplex razvija vlastitu platformu za trgovanje na kojoj se povezuju različiti kupci i prodavatelji iz cijelog svijeta. Danas navedenu platformu mjesečno koristi 200.000 posjetitelja iz 150 različitih zemalja svijeta, a posebno veseli činjenica da je od ove godine prevedena na hrvatski jezik, čime  se hrvatskoj industriji omogućuje jednostavnija i brža modernizacija pogona uz niska investicijska ulaganja. Jeftina nabava rabljenih strojeva nikad nije bila transparentnija i brža. Očuvani rabljeni strojevi iz svih dijelova Europe su dostupniji zahvaljujući platformi surplex.com. Kupci i trgovci su povezani pomoću aplikacija i/ili platforma koje im omogućuju praćenje trenutnog stanja stroja ili njima bitnih značajki.

Upravo to je i prednost Surplex trgovine rabljenih strojeva – transparentnost, mogućnost informiranja i savjetovanja. Kupac se u svakom trenutku prije kupnje može uvjeriti u funkcionalnost, svojstva i način rada stroja, dok trgovac prilikom prodaje često ostvaruje tržišnu cijenu.

thumbnail_surplex-rabljeni-strojevi-cnc-tehnologija-2Osim navedenog Surplex nudi i usluge procjene, posredovanja i provođenja aukcija rabljenih strojeva te zahvaljujući njima tržište rabljenih strojeva postaje dinamičnije. Provođenje aukcija rabljenih strojeva je upravo temeljna djelatnost tvrtke. Korisniku su ponuđene opcije prodaje na online aukciji ili aukciju uživo. Kod aukcija uživo svi sudionici su fizički prisutni na mjestu na kojem se aukcija odvija. Kod online aukcija posebno dizajnirana platforma omogućava korisniku praćenje više aukcija odjednom i praćenje svih parametra koje korisnika zanimaju. U slučajevima kada tvrtka u kratkom roku nije u mogućnosti prodati stroj ili ako u tom trenutku ne postoji dovoljno zainteresiranih, Surplex uskače i nudi uslugu otkupa stroja. Prodavatelju se trenutno isplaćuje dogovorena suma, dok se prodajom kasnije bave stručnjaci zaposleni u Surplexu. Uz administrativne poslove, Surplex nudi i usluge uklanjanja ili preseljenja tvornica, pogona ili strojeva.

Ovakvim tržišnim akcijama, tvrtkama se omogućava jednostavno pretvaranje tzv. „mrtvog“ kapitala u novac, što je privuklo brojne tvrtke pošto omogućava brzo postizanje likvidnosti. Postupke posredovanja, provođenja aukcija i procjenu za Surplex odrađuju eksperti iz različitih područja industrije koji su sposobni prepoznati eventualne nedostatke ili potrebne prilagodbe.

Putem surplex.com web platforme spajaju se tržišna ponuda i potražnja te je uz samo nekoliko klikova moguće izravno ili na aukciji jednostavno prodati i povoljno kupiti rabljene strojeve, raznu opremu te čak i robotsku tehnologiju od vrhunskih proizvođača poput Homaga, Holzhera, DeWalta, Esaba, Fanuca, Feina i mnogih drugih. Prednost ovog portala je da na jednom mjestu ujedinjuje sve sudionike tržišta rabljenih strojeva.

Komentiraj