Pobjedom u New Jerseyju Clinton učvrstila pobjedu na predizborima

FaH

Hillary Clinton je u utorak učvstila svoju pobjedu u utrci za demokratsku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima pobijedivši Bernieja Sandersa u saveznoj državi New Jerseyju, javljaju američke televizije.

Kandidatkinja je još u ponedjeljak osvojila potrebnu većinu delegata koja joj je zajamčila nominaciju (2383) i tako postala prva žena u povijesti koja će nositi boje velike američke stranke u utrci za Bijelu kuću.

No u ovaj zadnji “superutorak” ona želi odnijeti znakovite pobjede, napose u velikoj Kaliforniji, ne bi li obeshrabrila svog protukandidata da nastavi tu zamornu bitku do kraja srpnja kada se održava demokratska konvencija.

U želji da ne demotivira svoje birače, Clinton je odgodila svaku proslavu do govora predviđenog u utorak kasno navečer u New Yorku i još nije bila proglasila pobjedu u utakmici koju više od godinu dana vodi protiv senatora Vermonta Bernieja Sandersa.

No ipak je nakon rezultata u New Jerseyju otkrila pobjedu u poruci na Twitteru: “Svim djevojčicama koje imaju velike snove: da, možete postati ono što želite, čak i predsjednica. Ovo je vaša večer”, napisala je, uz fotografiju na kojoj se nasmiješena igra s djevojčicom.

Uz New Jersey i Kaliforniju, još četiri države u utorak organiziraju predizbore: Južna i Sjeverna Dakota, Novi Meksiko i Montana.

 

Komentiraj