Opatija, 22.08.2016 - 14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia film festival, koji se prvi put održava na opatijskoj Ljetnoj pozornici, umjesto dosadašnje festivalske lokacije u luèici u obližnjim Ièiæma, otvoren je u ponedjeljak naveèer premijerom filma "Nasljeðe" Sanje Šamanoviæ. Na slici logo festivala. foto HINA/ LFF/ ik

Pobjednički filmovi s prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala (LFF) od četvrtka, 4. svibnja, u sklopu svoje turneje Hrvatskom “Liburnia uplovljava”, prikazivat će se nekoliko idućih tjedana i u Malom Lošinju.

Program sa šest nagrađenih filmova tog festivala hrvatskog dokumentarnog filma otvora pobjednik 14. LFF-a, autobiografski dokumentarac “Dum Spiro Spero”, filmski prvijenac književnika Pere Kvesića.

Tjedan dana nakon Kvesićeva višestruko nagrađivanog uratka, uslijedit će film “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, dobitnik posebnog priznanja LFF-ovog žirija te nagrađenog za dizajn zvuka i fotografiju na filmu.

Iste večeri na programu je i “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića, dobitnik nagrade za najbolji regionalni film Liburnia Film Festivala.

Svojevrsni dokument procesa deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama, film “Slobodni” Tomislava Žaje, nagrađenog za najbolju režiju prikazat će se 18. svibnja, a tjedan dana kasnije “Turizam!” Tonćija Gaćine, koji je bio nagrađen za montažu.

Malološinjsko predstavljanje zatvorit će 1. lipnja dobitnik nagrade publike, film “Tanka linija” redateljica Nine Mimica i Paole Sangiovanni.

Filmovi će se prikazivati u tamošnjem kinu “Vladimir Nazor”, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Mali Lošinj. Sve projekcije počinju u 22,30 sati, a ulaz je besplatan.

Liburnia Film Festival najstariji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.

Njegovo ovogodišnje, petnaesto izdanje održat će se od 21. do 25. kolovoza u Opatiji. Natječaj za sudjelovanje u natjecateljskom programu festivala otvoren je do 15. svibnja.

Program “Liburnia uplovljava” podupiru Savez udruga Klubtura, Društvo hrvatskih filmskih redatelja te Primorsko-goranska županija.

Komentiraj