Po prvi puta pala prodaja pametnih telefona u Kini

ILUSTRACIJA

Prodaja pametnih telefona u Kini, najvećem svjetskom tržištu za takve uređaje, u drugom je tromjesečju ove godine pala po prvi put dosad, objavila je kompanija za istraživanje IT tržišta Gartner.

Prodaja pametnih telefona u Kini smanjena je u drugom tromjesečju za 4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. “Kina je dosegnula zasićenosti – njezino tržište telefona uglavnom pokreće zamjena, a u manjoj mjeri prva kupnja”, ocijenio je Anshul Gupta, direktor istraživanja u Gartneru.

Prodaja pametnih telefona u Kini u tome je razdoblju činila oko 30 posto ukupne globalne prodaje tih uređaja. Gartner je također objavio da prodaja pametnih telefona u svijetu rasla najsporijim tempom od 2013. godine. Naime, u drugom tromjesečju ukupno je u svijetu bilo prodano 330 milijuna pametnih telefona, što je 13,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je udio Applea na svjetskom tržištu pametnih telefona porastao na 14,6 posto, s 12,2 posto u godini prije. Ukupna prodaja iPhonea u Kini porasla je za 68 posto, na 11,9 milijuna.

Udio Samsung Electronicsa na globalnom tržištu pametnih telefona pao je u drugom tromjesečju na 21,9 posto, s lanjskih 26,2 posto. Huawei Technologies, četvrti po veličini globalni proizvođač pametnih telefona, zabilježio je najvišu stopu rasta, od 46,3 posto, zbog snažne inozemne prodaje, kao i prodaje 4G pametnih telefona u Kini, navodi se u Gartnerovu izvješću.

Komentiraj