HINA/ HAVC

“Po čovika” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Kratkometražni igrani film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić prikazuje se u natjecateljskom programu ‘Kratki rezovi’ (Short Cuts) međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Film “Po čovika”, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991., kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju velik i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

Film je nastao kao pobjednički projekt natječaja ‘Jedna slika iz Domovinskog rata’ koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča “Povratak”, prema kojoj je nastao scenarij za “Po čovika”, integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović 2015. nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

“Rad na scenariju bio je posve netipičan: priču o djevojčicama čiji je otac pušten iz logora na razmjeni zarobljenika uzela sam iz života, filtrirala je kroz fikciju i zatim vratila u život ovim filmom koji je tako divno prokrvljen, koji pulsira. Bilo je to emocionalno iscrpljuće iskustvo, ali u svakom trenutku vjerovali smo u priču, to je jedna od onih malih, a velikih, koje zaslužuju – zahtijevaju – da se ispričaju”, kazala je Hrgović.

Režiju potpisuje Kristina Kumrić, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo.

Glavne uloge igraju Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić.

Film je nastao u produkciji Restarta, a koproducenti su Melocoton films (Francuska) i Umjetnička organizacija Kinoljetka (Hrvatska). Film su podržali HAVC, Ministarstvo branitelja RH i regija Île-de-France.

Međunarodni filmski festival u Torontu prvi se puta održao 1976., kada je prikazivao filmove s drugih festivala. U međuvremenu se prometnuo u jedan od najvažnijih festivala u svijetu, te je prepoznat kao idealna platforma za filmske profesionalce koji upravo tamo predstavljaju svoje nove radove te na taj način započinju svoje filmsko putovanje.

Komentiraj