‘Plodovi gnjeva’ i danas su referenca na svakodnevnicu i probleme Amerike 1930-ih

‘Plodovi gnjeva’ (The Grapes of Wrath), američki crno-bijeli film u režiji Johna Forda, svoju je premijeru doživio 24. siječnja 1940. godine.

Adaptacija je to čuvenog istoimenog romana Johna Steinbecka. Radnja se vrti oko obitelji Joad, siromašnih zakupaca zemlje iz Oklahome koje je katastrofalna suša sredinom 1930-ih natjerala da potraže sreću kao nadničari u Kaliforniji, ali ih tamo dočekuju samo glad, neimaština, beznađe i brutalna eksploatacija od strane zemljoposjednika. Glavni lik u filmu je Tom Joad, koga tumači Henry Fonda, mladi sin koji se nakon svega što je iskusio odluči boriti za socijalnu pravdu.

Film je snimljen nedugo nakon objavljivanja romana, odnosno u vrijeme kada se SAD još uvijek nisu oporavile od posljedica Velike depresije, pa su problemi siromaštva kojima se bavi još uvijek bili aktualni. Scenarij je uglavnom vjerno pratio roman, sve do pred sam kraj, koji je izmijenjen – dijelom da se opći ton učini malo vedrijim, a dijelom, kako kažu, zbog toga što su režiser i producent po svojim uvjerenjima bili konzervativni desničari te nastojali ublažiti ono što su smatrali ljevičarskom socijalističkom propagandom u romanu.

Usprkos svemu tome, film ‘Plodovi gnjeva’ doživio je komercijalni uspjeh, a bio je pohvaljen i od strane kritike. Slično kao i roman, ‘Plodovi gnjeva’ je postao dio američke popularne kulture, i danas se često koristi kao referenca na svakodnevicu i probleme Amerike 1930-ih.

Komentiraj