PLINSKI BIZNIS MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

Autor:

Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech to inaugurate Hungarian oil company Mol Group's new polyol complex near Tiszaujvaros, a town about 160 km from the Hungarian capital Budapest, on May 14, 2024. The petrochemical plant is set to produce around 200,000 tons of polyols per year. The Hungarian government subsidised the 1.3 billion development through tax allowance and investment grants.,Image: 872826383, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Attila KISBENEDEK/AFP/Profimedia

MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska vlada nametnula tržištu plina 2022. i 2023. godine.

“Te su mjere prisilile INA-u da domaći plin prodaje za mali dio poštene tržišne cijene HEP-u, koji je u potpunom državnom vlasništvu. Nećemo davati bilo kakve dodatne informacije o ovom slučaju”, naveli su iz grupacije MOL.

DAVOR ŠTERN: INA je pomogla postanku i opstanku Hrvatske, ali ta ista Hrvatska nije učinila ništa da INA-u izvuče iz ralja MOL-a

Time je MOL i službeno potvrdio informaciju koju je prenio dnevni list 24sata, koji piše kako je MOL novu arbitražu pokrenuo pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, kako vrijednost arbitraže još nije objavljena ali list neslužbeno saznaje kako se radi o “desecima milijuna eura”.

Iz priopćenja MOL-a proizlazi kako je nova arbitraža pokrenuta zbog odluke Vlade iz rujna 2022. godine po kojoj je INA sav plin proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u po reguliranoj cijeni.

Vlada je to regulirala izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije (donijetoj sredinom rujna 2022. godine), koja je vrijedila do kraja rujna 2023. godine,  a poslije je produžena. Vlada je ujedno i regulirala cijenu po kojoj Ina domaći plin prodaje HEP-u i ona je najprije iznosila 41 euro za megavatsat (MWh), a poslije je ta regulirana cijena iznosila 47 eura po MWh.

UMIĆEVIĆ: ‘Laž je da je MOL u Inu ulagao vlastita sredstva, MOL kao dioničar u Inu nije uložio ni centa, novac je uložila Ina iz poslovanja’

Tadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je nakon sjednice Vlade u rujnu 2022. objasnio da će INA sav domaći plin prodavati HEP-u i to po tada najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je cijena za građanstvo od 41 eura po MWh, dok je tadašnja cijena plina na  burzi 227 eura po MWh, kao i da će HEP sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Filipović je tada izvijestio i da ta mjera nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu, kao i da ne postoji način da MOL spriječi tu Vladinu odluku.

Kako prenose 24sata pozivajući se na izvore bliske MOL-u, MOL je u posljednjih godinu i pol više puta kontaktirao nadležne dužnosnike Vlade RH i pokazao spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane. Ali tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović, nije imao sluha, stoga u MOL-u smatraju da nisu imali drugog izbora nego pokrenuti međunarodnu arbitražu, prenosi list.

Inače, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

‘Zamjena je teza da Vlada nije dala ponudu MOL-u za otkup dionica Ine, kad ih nisu ni željeli prodati’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.