Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

PLEVNIK “Uprava SD-a nije u službi razvoja novinstva i novinarstva”

Danko Plevnik, književnik, novinar i publicist, podnio je u ponedjeljak ostavku u žiriju za dodjelu novinarske nagrade Slobodne Dalmacije.

“Žiri je postao moralno dezavuiran i potpuno delegitimiziran. Došao sam u Slobodnu Dalmaciju 1991. na poziv nenadmašnog glavnog i odgovornog urednika Joška Kulušića koji je branio novinarske slobode i vrijednosti dok je Uprava bila u službi razvoja novinstva i novinarstva. Mislim da i umirovljeni novinar mora zadržati profesionalni kredibilitet i ljudski integritet i stoga više ne želim biti u žiriju koji je ispod razine glasačke mašine, budući da se njene odluke poštuju”, poručio je Plevnik u svojoj ostavci.

Objasnio je kako je glavni i odgovorni urednik Jadran Kapor uoči odlučivanja o dobitniku nagrade iznio svoj stav kako bi žiri trebao voditi računa o profilu nagrađenika s obzirom na 75. obljetnicu Slobodne Dalmacije. “Njegov je prijedlog nagrade za životno djelo bio Inoslav Bešker, poslije čega je počelo pojedinačno predlaganje kandidata. Predsjednik žirija akademik Jakša Fiamengo predložio je novinarsku institucije Slobodne Mladena Krnića, što sam podržao s obzirom na izrečene kriterije. Žiri je odlučio da se zbog te okrugle godišnjice dodjele dvije nagrade: Inoslavu Beškeru i Mladenu Krniću”, istaknuo je Plevnik.

Kapor je potom obaijestio članove žirija kako će informirati Upravu o odluci. 16. lipnja, na Dan Slobodne Dalmacije, nagradu je dobio samo Inoslav Bešker. “Sljedećeg dana nazvao sam predsjednika žirija Fiamenga i zatražio obrazloženje takvog ishoda, na što mi je odgovorio da ne zna, ali da Uprava nije imala pravo mijenjati našu odluku. Obavijestio sam ga da ću podnijeti ostavku na daljnji rad u žiriju”, poručio je i istaknuo kako se odluka žirija neovlašteno promijenila.

U radu žirija Plevnik je sudjelovao proteklih desetak godina.

Komentiraj