Diplomacija, integracija i suradnja ključ su za rješavanje svih kriza, istaknuo je u srijedu bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Sofiji.

“Za našu se regiju u prošlosti često govorilo da je ´bačva baruta Europe´. Godinama su ljudi koristili termin ´balkanizacija´ kao simbol za podjele i složene odnose između susjeda. U zadnja dva desetljeća postigli smo izvanredan napredak”, rekao je Plevnelijev, otvarajući summit kojim se obilježava 20 godina od pokretanja tog političkog foruma.

“Balkan je primjer pozitivnih promjena. Od regije rastrgane sukobima i ratovima postali smo regija povezana u miru. Dokazali smo da prijateljstvo nema granica”, istaknuo je.

No, unatoč napretku, jugoistočnu Europu i dalje se doživljava kao nestabilno područje koje bi se moglo ponovno raspasti, upozorio je.

“Moramo promijeniti tu negativnu percepeciju. Naš cilj trebao bi biti ponovno brendiranje Balkana kao regije mira i suradnje”, poručio je, istaknuvši da je najbolji način za to integracija.

“Osnažimo europsku integraciju kao motor za demokratske reforme, vladavinu prava, ljudskih prava i sloboda. Europska integracija nema alternative. Ona je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta regije”, kazao je.

“Europski projekt neće biti završen dok se sve zemlje u regiji ne pridruže toj velikoj obitelji demokratskih država i zajedničkih vrijednosti”, istaknuo je.

“Diplomacija, integracija i suradnja ključni su za rješavanje svih kriza. Trebali bismo promicati integraciju kao regionalni i svjetski pristup. Integracija omogućuje napredak”, smatra on.

Dodao je da jugoistočna Europa može pritom računati na potporu Europske unije, koja do 2020. planira u regiju uložiti gotovo 50 milijardi eura. Uz to, 1,2 milijarda eura bit će u idućih nekoliko godina uloženo u programe prekogranične suradnje.

“Ujedinjena, jugoistočna Europa tržište je od 150 milijuna ljudi. Zajedno imamo veliku gospodarsku težinu. Potreban nam je regionalni pristup ulaganjima, energetici, prometu, gospodarstvu, upravljanju krizama. Moramo pronaći zajednički način da predstavimo našu regiju i privučemo investitore”, istaknuo je.

“Europa je danas suočena s rekordno velikim brojem kriza koje izravno pogađaju našu regiju. Samo zajedno možemo pronaći prava rješenja. Suradnja, partnerstvo, vladavina prava i ljudska prava i slobode jedini su put prema miru i napretku u regiji”, zaključio je Plevnelijev.

Sastankom na vrhu SEECP-a u Sofiji završava bugarsko predsjedanje tim forumom, pokrenutim prije 20 godina na bugarsku inicijativu.

Plevnelijev je istaknuo da je bugarsko predsjedništvo ostvarilo opipljiv napredak u tri prioritetna područja – energetskom i prometnom povezivanju regije, jačanju demokracije i civilnog društva te sigurnosti i migracijama.

Nakon Bugarske, SEECP-om će predsjedati Hrvatska.

Komentiraj