Kako bi se hrvatski suvremeni ples približio širem krugu ljudi deset predstava iz godišnje selekcije Plesne mreže Hrvatske gostovat će od srpnja do kraja godine u kazalištima i na kazališnim festivalima u više hrvatskih gradova.

Riječ je o izboru ovogodišnjeg stručnog prosudbenog vijeća u kojem su bili baletna umjetnica Almira Osmanović, umjetnica suvremenog plesa Sanja Tropp Fruehwald i plesna kritičarka Ivana Slunjski.

“Vjerujemo da izabrane predstave zrcale aktualno stanje scene, ali i upućuju, ako ne u cjelini, onda barem nekim segmentom, na mogući dalji progres scene u izvođačkom, estetičkom ili idejnom smislu”, stoji u obrazloženju članica vijeća.

Po riječima Rajka Pavlića, jednog od inicijatora i organizatora Plesne mreže Hrvatske, taj projekt od nacionalnog značaja prvi i jedini sustavno povezuje nezavisne plesne autore s kazališnim ustanovama izvan Zagreba.

Među odabranim plesnim umjetnicima su Maša Kolar (s predstavom “Trijada”), Larisa Navojec, Tamara Curić i Aleksandra Janeva (“Displaced”), Martina Nevistić (“Luna Malekova”), Matea Bilosnić (“This is you”), Ana Kreitmeyer (“Prema početku”), Sonja Pregrad i Willy Prager (“Serijal za budućnost/ples u 2043./ples u 2044.”), Marjana Krajač (“Koreografska fantazija br. 2”), Melita Spahić Bezjak (“Invisible Time”, Žak Valenta (“Weltschmerz”) te Zagrebački plesni ansambl (“Anything”).

Predstave će se izvoditi u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Šibeniku, Virovitici i drugim hrvatskim gradovima, a prvi put hrvatski suvremeni ples dovodi i na Dubrovačke ljetne igre.

Partneri projekta su splitski, riječki, osječki, varaždinski, šibenski i zadarski HNK, Gradsko kazalište Zorin Dom Karlovac, Istarsko narodno kazalište – gradsko kazalište Pula, Kazalište Virovitica, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osječko ljeto kulture i Umjetnička akademija u Osijeku.

Detaljan raspored gostovanja objavljen je na mrežnim stranicama Plesne mreže Hrvatske.

Komentiraj