Plenkovićevi ministri, uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, moraju ‘u školu’

Hrvatska će od siječnja do kraja lipnja sljedeće fodine predsjedavati Vijećem Europske unije, a članovi Vlade Andreja Plenkovića za predsjedanje se pripremaju na komunikacijskim treninzima, piše u četvrtak Večernji list.

Svi ministri moraju u “školu” – kao dio priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prolaze kroz treninge javnog izlaganja, komuniciranja s medijima, vođenja konferencija za medije, komuniciranja u kriznim situacijama i pregovaranja kako bi se naviknuli na to da će ispred sebe imati i drukčiji novinarski korpus, ali i da bi bolje shvatili svoju ulogu u tih pola godine kad će se morati izdignuti iznad uloge hrvatskog ministra kako bi predstavljali Vijeće EU i zagovarali interese Unije.

Prvi dio treninga za ministre organiziran je u suradnji s francuskim veleposlanstvom, odnosno francuskom državom koja je ponudila i snosila sve troškove. Za tu su prigodu kao koordinatora angažirali ENU (École nationale d’administration), jednu od najpoznatijih svjetskih škola za javnu upravu, koju su polazili i predsjednici Emmanuel Macron, François Hollande i Jacques Chirac.

Ministri, ali i državni tajnici, njih tridesetak, bili su podijeljeni u nekoliko skupina, a trening je bio namijenjen tome da ministri uzmu u obzir s kakvim će se novinarima susretati. Cilj je bio osvijestiti ministre da kad stanu pred novinare više nisu u ulozi hrvatskih ministara, već osoba koje predstavljaju Vijeće pa su utoliko i očekivanja drukčija. Ministri se moraju izdići iz nacionalnih okvira, moraju biti “pošteni posrednici”, predstavljati i zastupati Vijeće i Uniju, a nacionalne interese staviti u drugi plan.

Dnevnik navodi da neki ministri i sami ulažu edukaciju i usavršavanje ususret hrvatskom predsjedanju, a navodno nije riječ samo o produbljivanju znanja engleskog jezika, već i o stvaranju veza i poznanstava u Bruxellesu i Strasbourgu.

Komentiraj