PLENKOVIĆEV PLAN Intenziviranje odnosa s Njemačkom

Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se u utorak susreti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a na početku svog posjeta je, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

“Predložit ćemo sutra njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je hrvatski premijer obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio Plenković, za Njemačku vrlo važna.

“Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

“Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da će susret s kancelarkom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Tom je prilikom istaknuo važnost njemačke i njezine vlade zbog toga što su „čimbenik stabilnosti“ u Europi.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima iseljništva na doprinosu u jačanju njemačko-hrvatskih odnosa.

Hrvati u Njemačkoj su poveznica između ove dvije prijateljske zemlje. “Vi ste poveznica jačanja gospodarskih odnosa, stvaranja pozitivne slike o Hrvatskoj u ovoj najvećoj europskoj zemlji“, rekao je Plenković.

Komentiraj