PLENKOVIĆEV GOVOR “Za sve što ne bude dobro prije svega ću odgovornost preuzeti ja kao predsjednik vlade”

Jurica Galoic/PIXSELL

Uoči glasanja o povjerenju Vladi na kraju saborske rasprave, zastupnicima se obratio novi hrvatski premijer Andrej Plenković. Na početku govora zahvalio se svim zastupnicima na današnjoj raspravi, koju je opisao kao sadržajnu i zanimljivu.

“Svi ministri koje vidite će uvažiti one ideje koje smatramo korisnima za buduće zakonske prijedloge. To je dobro i korisno”, objasnio je Plenković. Dodao je da kao bivši europarlamentarac ima jako dobar osjećaj za sve hrvatske županije. “Znam kakva je cestovna infrastruktura. Znamo gdje su problemi i uska grla da bi Hrvatska bila povezanija. Kad je riječ o pristupu ne samo solidarnom riječ je o zalaganju za ravnomjerni regionalni razvoj. Nismo uzalud rekli projekt Slavonija, ali to ne znači da to ne počinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Slično je s drugim područjima Hrvatske”, istaknuo je.

Najavio je kako će nastojati u obzir uzeto sve dobro i korisno. “Normalno je, kao što je rekao Hajdaš Dončić, da nam dišete u kragnu i to je vaša uloga i to je dobro, to je demokracija. Ponašat ćemo se na temelju normalnog funkcioniranja vlasti i oporbe”, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je tema obrazovanja ključna tema. “Mislim da se kad se smire strasti i kad se trezveno pristupi ovoj temi proces koji traje 11 godina, a to je reforma možemo privesti kraju i nastojati da budemo stabilna članica EU koja će imati ljude koji će konkurirati na tržištu rada”, istaknuo je.

Spomenuo je i manjine te osobe s invaliditetom, kazavši da će nastojati poslati poruku uključivog društva. Plenković kaže da je prirpdno da se sada traže slabe točke. “Pitao sam kandidate imate li slabe točke. Ono što sam čuo uvjerilo me da su svi stručni, politički spremni biti angažirani u vladi i da će tom poslu prionuti sa strašću”, rekao je Plenković napomenuvši da s njima namjerava provesti program,

“Za sve što ne bude dobro prije svega ću odgovornost preuzeti ja kao predsjednik vlade. Očekujem potporu onih koji su nam dali potpise. Nastojat ćemo neiznevjeriti povjerenje”, zaključio je svoj govor Plenković.

Saborski su zastupnici izlasali povjerenje njegovoj Vladi. Od 139 nazočnih, za povjerenje novoj Vladi glasovao je 91 zastupnik, tri su bila suzdržana, a 45 protiv.

Komentiraj