Plenkovića i u Parizu ispituju o haškoj presudi

HINA/ Slavko VUKADIN

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je održao predavanje u Institu političkih znanosti Sciences Po u Parizu na temu “Perspektive i hrvatsko iskustvo, 4 godine nakon ulaska u EU”. Radi se o najprestižnijijem institutu političkih znanosti u Francuskoj i 4. najbolje rangiranom u svijetu.

Plenković je na predavanju govorio o hrvatskim iskustvima od osamostaljenja, obrane zemlje do pristupnih pregovora i članstva u EU-u. Istaknuo je kako njegova Vlada provodi sveobuhvatne reforme te kako su pred njom još brojmne reforme kao što su javna uprava, pravosuđe i mirovinski sustav. Kao glavne ciljeve na kojima će njegova vlada raditi naveo je ulazak u schengenski prostor, za koji će Hrvatska biti spremna 2019. te ulazak u eurozonu, prenosi N1.

Na upit kako se suprotstaviti desnom i lijevom populizmu u Hrvatskoj, Plenković je rekao da “nema unvirzalnog recepta”. Naglasio je da je prvi hrvatski premijer koji parlament redovito izvještaba o svim sastancima Europskog vijeća, a da populisti zloupotrebljavaju raspravu u Hrvatskome saboru govoreći o svemu drugome samo ne o europskim temama, a isključivo u dnevnopolitičke populističke svrhe.

Premijeru je upućeno i pitanje o službeom stavu JHrvatske o Haškom sudu i presudi šestorci hrvatskih čelnika iz BiH. Plenković je ponovio svoje ranije izneseno stajalište da je Hrvatska jedna od zemalja koje su snažno podržale osnivanje Haškog suda i da poštuje njegove presude. Dodao je da je Hrvatska nezadovoljna činjenicom što se tri puta pokušala uključiti u proces bosanskohercegovačkoj šestorici kao prijatelj suda kako bi objasnila element koje je iznijelo tužiteljstvo o ulozi prvog hrvatskog predsjednika i njegovih suradnika, ali da je sva tri puta bila odbijena.

Komentiraj