Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, prve nakon godišnjih odmora, komentirao je probleme u brodogradilištima Uljanik i 3. maj.

“Nekoliko riječi o situaciji Uljaniku i 3. maju, koja je u ovom trenutku ključna gospodarska tema, socijalna tema, a postala je i na neki način i politička tema. Vlada prati ovu situaciju, u kontinuiranom je dijalogu ministarstvom gospodarstva i ministarstvom financija. Vlada je još u siječnju ove godine, sukladno našoj odluci i u dogovoru s EK dala jamstvo u iznosu višem od 700 milijuna kuna. To jamstvo je omogućilo Uljaniku funkcioniranje u proteklih sedam mjeseci”, rekao je Plenković i dodao kako je Uljanik privatna kompanija i odgovornost leži na upravi te kompanije.

“Mi želimo da sve ono što će se učiniti da se pomogne radnicima, da bude zakonito i u skladu s europskim propisima o državnim potporama”, poručio je premijer i istaknuo važnost brodogradnje za hrvatsku tradiciju. “Prije trideset godina smo po proizvodnji bili treći po proizvodnji, danas smo deseti. Brodogradnja je u posljednjem desetljeću sudjelovala s 2-5 posto zaposlenih, BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, u izvozu ka s 10 do 15 posto. Zbog svoje složenosti gradnje brodova značajan dio hrvatske industrije, posebno malih i srednjih poduzeća je pod ugovorima vezan uz hrvatsku brodogradnju. Brodogradnja je sanirana s 31,3 milijarde kuna”, naveo je Plenković.

Danas poslijepodne Plenković če se u Banskim dvorima sastati s Upravom Uljanika i strateškim partnerima. “Razgovarat ćemo s upravom Uljanika, i s izabranim strateškim partnerom, vidjeti kakve su mogućnosti iznalaženja sredstava za isplatu plaća, ali moramo voditi računa održivosti predloženog programa restrukturiranja u razgovoru s Europskom komisijom. Cijelo vrijeme vodeći se o temeljnim interesima, to su: održivost radnih mjesta, funkcioniranje gospodarstva, ali prije svega postupanju u okviru onoga što nam zakoni dopuštavaju”, zaključio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Komentiraj