Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako saborsko Istražno povjerenstvo ne može nastaviti s radom, te isključio bilo kakvu mogućnost da HDZ nastavi sudjelovati u radu Povjerenstva za Agrokor.

“Bio je jedan jako poznati film s ključnom rečenicom: Propisi su propisi. Članak 4. je sasvim jasan”, rekao je Plenković nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. “To je jedan kreativni pristup koji mi se ne poklapa s provedbom zakona. Radi se samo o tome provodimo li zakone ili ne”, odgovorio je na novinarsko pitanje da se rad Povjerenstva ne mora preklapati s istragom i kaznenim postupkom, prenosi Dnevnik.hr.

Komentirajući kritike SDP-a o povlačenju Hrvatske iz utrke za domaćina Europske agencije za lijekove, koji je tu odluku nazvao sramotnom, Plenković je kritizirao najveću oporbenu stranku, poručujući kako nemaju ni ‘minimum informacija o cijelom slučaju’. “Jedno zavidno iskustvo potparola gospodina Todorića mi jako puno znači u komentiranju nečega što je bio zdrav razum. Hrvatska je napravila ono što su napravile i druge zemlje koje su povukle kadidaturu, a Slovačka je, primjerice, odbila i glasovati. Hrvatska je napravila solidan prijedlog, tehnički je to bilo dobro pripremljeno, ali ne možete ništa kad vas netko stavi u grupu onih koji imaju male šanse, a ja jako dobro znam kako ide lobiranje, nego ovi koji su to komentirali”, rekao je Plenković.

Dodao je da se radi o političkom potezu i signalu da se nije išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti, te da se nije išlo za tim da se nije išlo na zemlje koje nemaju niti jedne agencije. “Odluka je bila političkog karaktera kao poruka partnerima da nije dobro da neke zemlje imaju više agencija a neke nemaju niti jednu. Nema tu ništa što bi neka druga vlada ili vrhonaravni diplomati koji svaki dan iz SDP-a kritiziraju europski projekt kao da su prespavali konsenzus o Europi koji je trajao u proteklom desetljeću ali ova ekipa očito je, ali nimalo me to nije dojmilo”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je i kako Vlada nije odustala od kupovine Ininih dionica od mađarskog MOL-a. “Odluka je savjeta i Vlade da se ide s prijedlogom odabira međunarodnog savjetnika koji bi nam dao dvije opcije: a to je da nam se da jedna temeljita analiza vrijednosti MOL-ovih dionica u Ini, a drugo je pronalazak strateškog partnera”, rekao je.

 

Komentiraj