Plenković: “Zastupnica Selak Raspudić puno čita, ali možda neprecizno”

Saborski zastupnici u srijedu raspravljaju o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca.

Uoči rasprave, saborska zastupnica Marija Selak Raspudić zatražila je stanku. “Poznajte li vi Hrvatsku? Znate li krajeve kojima upravljate? Znate li koje su jedinice potpomognuta područja? Slobodno me demantirajte. Onda biste znali da je u 4. kategoriji s Petrinjom Donja Stubica i da će se po vašem neodrživom zakonu Stubica obnavljati s 80, a Petrinja sa 100 posto? Ovim zakonom diskiminirate područja koja se nalaze u istoj kategoriji!” poručila je Selak Raspudić premijeru Andreju Plenkoviću koji je također na sjednici Sabora u ime predlagatelja.

Na početku svog uvodnog govora zastupnici je odgovorio predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Zastupnica Selak Raspudić puno čita, ali možda neprecizno. Rekli ste Donja Stubica, možda ste se zabunili i mislili na Gornju. Naravno da što se tiče indeksa razvijenosti znamo što je gdje. Što se tiče ostalih, samo je Sisak iz SMŽ u drugoj skupini. Mislim da smo oko ovog zakona prije nekoliko mjeseci postigli dobar konsenzus, ne vidim zašto ga ne bi postigli i sada”, rekao je Plenković.

Premijer je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih. Dodao je da su potresi u Sisačko-moslavačkoj županiji imali katastrofale posljedice te da je najjači potres bio znatno jači od onog zagrebačkog u ožujku. Kazao je da je cilj Vlade da se potresom pogođeni kraj omogući povratak u normalni život što prije te da to podrazumijeva i dodatnu revitalizaciju gospodarstva.

“Nemamo još precizne procjene razmjera šteta. Očito je da su goleme, ali nemamo cjelovitu sliku. Za sada znamo da je u SMŽ prijavljeno preko 36.617 zgrada za pregled, pregledano 20 370 od kojih 2575 je neupotrebljivo a vipe od 4212 privremeno neupotrebljivo”, kazao je.

Komentiraj