Plenković: “Zasad nema indikacija za obustavu cijepljenja AstraZenecom”

Zasad nema indikacija za obustavu cijepljenja AstraZenecom, izjavio je premijer Andrej Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

“Naš predstavnik iz HALMED-a danas je sudjelovao na sastancima Europske agencija za lijekove (EMA). U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenja, a naš stav je da temeljito sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V.

“Čekat ćemo odobrenje, Sputnjik je krenuo u proceduru na razini EMA-e. Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva”, rekao je premijer.

Na pitanje tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, kazao je: “Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija”, rekao je Plenković i dodao kako nitko nije znao da bi moglo doći do problema s proizvodnjom cjepiva.

“Nastao je problem jer kompanija od koje smo najviše naručili ima najviše problema u dostavi cjepiva. Nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje. No, nije samo nama, već i cijeloj Europskoj uniji”, rekao je Plenković.

Dodao je kako nitko nije zadovoljan situacijom.

Plenković navodi da će u ožujku doći nove količine cjepiva.

“Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije”, objasnio je. Rekao je i da ugovorne obaveze nisu ispunjene.

Za nastavak cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj rekao je kako je odluka struke.

“Koliko ja razumijem, stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na nedostatke”, rekao je Plenković.

 

 

 

Komentiraj