PLENKOVIĆ: “Žao mi je da predsjednik tako govori o ključnom datumu za hrvatsku povijest”

Premijer Andrej Plenković povodom Dana državnosti dao je izjavu za medije nakon što je s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položio vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prenosi N1.

Nakon što je čestitao građanima Dan državnosti, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je:

“Riječ je o ključnom razdoblju kad su se donosile sve bitne odluke za našu samostalnost, neovisnost i slobodu. Drago mi je da je ovaj saziv Hrvatskog sabora vratio Dan državnosti na 30. svibnja, to je bio dan kad se osjećala emocija. Zato vjerujem da je ova 30. obljetnica bio pravi trenutak da stavimo ključne datume na pravo mjesto.”

Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o promjeni datuma državnog praznika, Plenković je rekao:

“Mislim da je loše ako predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Račanova vlada je promijenila Dan državnosti i stavila ga 25. lipnja koji je isto važan datum, ali ovo je bio početak. Zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest, vjerujem da će kroz mandat promijeniti stajalište.”

Premijer nije htio komentirati izjave da je ovo predizborni skup HDZ-a, kao ni odluku predsjednika da im se ne priključi u posjeti Tuđmanovog groba.

“To morate njega pitati. Ja sam predsjednik Vlade i HDZ-a, na čiju inicijativu se promijenio Dan državnosti. On je druga institucija, to nije predmet mog interesa.”

Komentirajući jučerašnja uhićenja u Hrvatskim šumama Plenković je istaknuo:

“Ništa to nije teško za HDZ. Pravna država mora funkcionirati, državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako je netko počinio kazneno djelo, policija i DORH trebaju raditi bez obzira na trenutak, bez obzira o kome se radi. Borimo se protiv korupcije i ovo je još jedan dokaz toga. Ne može to naštetiti stranci jer svi osumnjičeni za kazneno djelo moraju biti procesuirani.”

Na komentar oporbe da se radi o predizbornom igrokazu rekao je:

“Oporba je tanka s argumentima, nastoje prišiti HDZ-u nešto što sigurno ne stoji. Nama su bitna naša postignuća u mandatu, Hrvatska je konsolidirana, vlada je znala upravljati krizom, vlada koja je u konzultacijama s EK-om osigurala Hrvatskoj više od 20 milijardi eura, kojoj je noćas jedna od agencija za kreditni rejting zadržala investicijski rejting i potvrdila reputaciju Hrvatske…”

Na kraju je napomenuo da smatra da je razrješenje Josipe Rimac i pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac – jasna poruka.

Komentiraj