Premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon Predsjedništva i Nacionalne središnjice stranke najavio je da će u petak biti izglasan Zakon o udomiteljstvu, javlja N1.

“Održali smo još jednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, razmotrili sve aktualne teme posebno sve što se usvojlo u Saboru, aktivnosti Vlade, sjednicu Vlade u Karlovcu, plan za zadnji tjedan rada Sabora kada se mora usvojiti mirovinska reforma i niž važnih zakona koji su raspravljeni, zakona koje je Vlada jučer i danas uputila u saborsku raspravu. Razgovarali smo o nizu internih odluka koje je stranka donijela. Obavljena je revizija financijskog poslovanja, HDZ je dobio bezuvjetno mišljenje, bez bilo kakvih preporuka pa se zahvaljujem kolegama u glavnom tajništvu koji su zakonito i transparentno vodili poslove što je jako dobro za funkcioniranje i konsolidiranje stranke, jer je to bila jedna od poruka kad asmo preuzeli vodstvo HDZ-om pred dvije godine”, poručio je premijer.

Na upit hoće li sutra glasovati o Zakonu o udomiteljstvu, odgovorio je potvrdno.

“To ćete vidjeti sutra. Mislim da su se obavile konzultacije na razini parlamentarne većine i da će zakon proći onako kako ga je Vlada predložila”, tvrdi Plenković, koji ne zna hoće li HNS podržati zakon.

“Mislim da smo konstruktivni partneri i to se vidi na puno aspekata i važno je da zakon prođe. Okvir koji je postavljen s naglaskom na profesionalno udomiteljstvo je jedan od kvalitetnih načina da riješimo društveni problem koji postoji, gdje imamo dosta djece koja su udomljena, imamo one koji su u institucijama. Koncept deinstucionalizacije je važan i očekujem da će s te strane ovaj zakon biti dobar u praksi”, izjavio je.

Na upit hoće li HNS-a poduprijeti Zakon o udomiteljstvu nakon što im je HDZ udovoljio s promjenomZakona o udžbenicima, premijer je rekao:

“Ne, ne bih rekao. Postoji puno zakona oko kojih je potrebno da koalicijski partneri unutar Vlade i da koordinacije vode temeljite, detaljne konzultacije. Bilo je sve upravo onako kako je trebalo biti, bar što se mene tiče, a vodite računa da je važno da se stignu obaviti pripreme do početka iduće školske godine. Nema nikakve drame, tjedan dana prije ili kasnije, bitno je da sadržaj zakona bude dobar.”

Komentiraj