PLENKOVIĆ: “Zahtjev za opozivom ministrice očekivan je pokušaj destabilizacije vlasti”

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalai se na summitu u Londonu, a nakon sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza povodom 70. obljetnice Saveza, održao je konferenciju za medije.

“Jedina smo zemlja koja može dati svoju ocjenu iz tri perspektive, sjećamo se kako je biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije i napada, Hrvatska ima to iskustvo, to nema nitko drugi u toj mjeri kao mi. Kad to čuju kolege, i oni osvijeste što znači savez, sigurnost”, rekao je Plenković i dodai da se razvijanjem obrambene poolitike Europe treba ojačati europsku dimenziju NATO saveza.

Naglasio je kako je danas imao formalne sastanke s predsjednicima Crne Gore i Makedinije. “Gotovo tri sata imali smo priliku biti zajedno, razgovarali smo o bilateralnim odnosima i odnosima unutar NATO-a. Ono što je bilo pisano u svjetskim medijima gotovo nije bilo zrcaljeno u raspravi, ona je bila mirna i konsenzualna, te je išla u dobrom smjeru značaja Saveza i brige jednih za druge. U svakoj obitelji kao što je NATO ima pitanja oko kojih postoje različita stajališta. Donald Trump već tri godine na dnevni red stavalja točku povećanja izdvajanja za NATO. Rasprave koje djeluju ekstra polemično su dobre i one će odrediti smjer Saveza pred nama. Bez obzira na stajališta NATO je čvrst”, kazao je hrvatski premijer.

Najavio je kako će na Vladi sutra biti riješeno pitanje Temeljnog kolektivnog ugovora. “Hrvatska u mandatu naše vlade ima zdravi rast”, poručio je.

Komentirao je i pokretanje opoziva ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak od strane SDP-a. “To je očekivana inicijativa oporbe gdje pokušavaju destabilizirati vlast. Razgovarat ćemo s partnerima u HNS-u. Ne znam imaju li u SDP-u ovom trenutku oni uopće potpise”, rekao je.

Na kraju je poručio da kontinuirano rade na tome da se u sustavu postupka odbijenih zahtjeva za vizu spuste na onu razinu koja je dovoljna za ukidanje vize. “Nama bi to bilo dobro zbog gospodarskih odnosa i postoji jasan plan i vlade SAD i Hrvatske da u idućih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bi krajem 2020. mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija SAD-a omogući Hrvatskoj ukidanje viza. Postotak odbijenih zahtjeva za vizu ne smije prelaziti tri posto, sve preko ne omogućava ukidanje viza. Smatramo da Hrvatska nije nikakva prijetnja emigracijskog vala ka SAD-u”, kazao je Plenković, kako prenosi N1.

Komentiraj