PLENKOVIĆ: “Zadaća vlasti i obrazovnog sustava je smanjivati podjele”

Hrvatski premijr Andrej Plenković u srijedu je u Jasenovcu, na obilježavanju 75. obljetnice od proboja posljednjih zatvorenika, kazao da se Vladina politika zasniva na smanjenju podjela u društvu, osudi zločina iz Drugog svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama te njegovanju kulture sjećanja koja pridonosi razumijevanju i toleranciji.

“Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu”, rekao je novinarima predsjednik Vlade i dodao da je svo nasljeđe koje hrvatski narod ima kroz totalitarne režime bolno i teško, dijeli hrvatski narod.

Naglasio je kako je stoga zadaća vlasti i obrazovnog sustava da smanjuje te podjele, kako bi istina koja se dogodila bila jasno vidljiva svima. “Na tom tragu su sve naše aktivnosti sve ove godine i bit će u budućnosti, očekujemo da takvu politiku čuju i razumiju i predstavnici žrtava”, rekao je premijer.

Vrlo važnim je ocijenio ponavljati mladim generacijama da budu svjesni najvećih strahota koje su se dogodile tijekom II. svjetskog rata, da se jedna od takvih ružnih i tužnih epizoda dogodila i u Jasenovcu.

Komentiraj