PLENKOVIĆ “Za krizu u Agrokoru odgovoran je vlasnik i ranija uprava, tu nema dileme”

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jutros je u emisiji ‘A sada Vlada’ komentirao aktualne poltiičke događaje. Uvjeren je kako će HDZ uvjerljivo pobijediti na predstojećim lokalnim izborima i da će imati najveći broj župana.

“Odradili smo sve u velikom stilu, homogenizirani smo i nastojimo kapitalizirati rejting koji stranka ima već 10 mjeseci”, rekao je Plenković. Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u utorak je izjavio kako bi najpoštenije bilo da se ide na prijevremene parlamentarne izbore i da mu je žao što je došlo do raspada koalicije s Mostom nezavisnih lista. “Davor je moj prijatelj, zajedno smo se vratili iz Bruxellesa, HDZ je demokratska stranka, volimo dijalog. Razlaz je nastao zbog odluke Mosta. Za razlaz je odgovoran onaj partner koji je digao ruku protiv kolege s kojim sjedi u Vladi 16 mjeseci. Dulje su bili Orepić, Šprlje i Dobrović u Vladi s Marićem, nego ja s njima. Ovdje je Most odlučio ići sa SDP-om prije nego što je Marić imao šanse govoriti. Stier kaže da je jako dugo radio ovu koaliciju, ali ne više od mene”, objasnio je premijer.

Dodao je da se u politici mogu imati osobni stavovi, i da se može žaliti, ali odluke koje se donose moraju biti odgovorne. Plenković kaže da mu nije žao niti zbog jedne odluke koju je donio. “Da sam napravio bilo što drugo, ja bih bio loš premijer. Ne može se rušiti ministar koji odlično radi svoj posao i ima izvrsne rezultate na temelju nekih a priori teza oporbe”, istaknuo je.

Najavio je kako će imena novih ministara predložiti na prvoj sjednici Sabora. Plenković objašnjava da je odlučio napraviti pauzu i pustiti lidere parlamentarnih stranaka da odrade poslove vezane uz lokalne izbore. “Kolege u Saboru mogu birati hoće li pružiti ruku stranci koja je dobila izbore 11. rujna ili žele dovesti Hrvatsku u situaciju za nove izbore pa ćemo dobiti još nekoliko mandata više”, kaže premijer.

Upitan je li došlo vrijeme za veliku koaliciju, Plenković kaže: “U situaciji kada oporba, SDP, ima 20 zastupnika manje nego HDZ u Saboru, ako želi biti glavna oporbena stranka, a koristi sve mehanizme da se destabilizira vlast (jer SDP je krenuo s inicijativom, a Most je nasjeo na to), ja taj poziv na dijalog ne mogu doživljavati kao konzistentnu politiku”.

Plenković je komentirao i situaciju u Agrokoru. Ponovio je jučerašnju izjavu kako nema saznanja putem kojeg posrednika, na čiji poticaj i kako je Petrov u to vrijeme kao predsjednik Sabora dolazio u kontakte s Todorićem. “U Banskim dvorima su održana 2 sastanka s Todorićima, razgovarali smo o situaciji u Agrokoru. Za krizu u Agrokoru i njegovu veliku zaduženost odgovoran je vlasnik i ranija uprava, tu nema dileme. Ono što je jasno, kontakti su postojali, radili smo namjerno u tišini da ne bi generirali paniku ili nestabilnost u hrvatskoj javnosti i na financijskim tržištima. Tiho i stručno smo pripremili zakon oko kojeg su svi stali”, rekao je Plenković dodajući da je njegova politika bila krajnje odgovorna prema financijskom i gospodarskom sustavu.

Plenković naglašava kako je njima u interesu da se istraži cijela situacija u Agrokoru, ali bez pritisaka na DORH, policiju ili bilo koje drugo tijelo. “Most ima tezu o tome da Vlada i ja osobno štitimo nečiji kriminal – to je toliko bizarno da najradje ne bi odgovarao, no moram. U današnjim uvjetima točno se zna što radi DORH i ja ne mogu utjecati na rad i dinamiku rada takvog tijela”, istaknuo je premijer.

Na kraju je poručio kako Vlada može funkcionirati i s manje ministarstava, za što je dobar primjer Mađarska, koja ima osam ministarstava i više državnih tajnika. ” Kad je manje ljudi možete se brže dogovarati, no pustit ćemo to još, u ovom trenutku na stol je samo popunjavanje ministarskih mjesta”, zaključio je premijer.

Komentiraj