U emisiji Intervju tjedna na Hrvatskom radiju gostovao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Osvrnuo se na aktualna politička pitanja te na postizborne pregovore.

‘Nakon proteklih 3 mjeseca, što je bilo najintenzivnije političko razdoblje u svojem životu, imao sam priliku obići RH nekoliko puta, poslati poruku kolegama u stranci da je HDZ, kako ga ja vidim, jasno profilirana stranka desnog centra, narodnjačka, hrvatska. Mislim da sam poprilično uspio u izlaganju te poruke kolegama. U dva mjeseca smo od objektivnog velikog pada javne podrške došli do uvjerljive pobjede na izborima, i to je veliki poticaj za daljnju konsolidaciju stranke’, kazao je Plenković. Također je dodao kako je izuzetno zadovoljan početnim razgovorima s MOST-om.

‘Počeli smo razgovore s MOST-om, izuzetno poštujem njihovih 13 mandata, kao i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Osobno, želim da svi predstavnici manjina daju vladi potporu, s MOST-om se dogovaramo u paketu, moto razgovora je da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Razgovaramo o 7 točaka njihovih, podudarnosti naših izbornih programa, a tek treće je ustroj i sastav vade. Ozračje jednih i drugih razgovora je vrlo pozitivno, u sljedećim danima očekujemo dogovor na dobrobit svih hrvatskih ljudi i građana’, izjasnio se šef HDZ-a.

Na pitanje kakvi su kontakti s ostalim strankama, Plenković je kazao kako je za njega na sceni najvažniji partner Hrvatska seljačka stranka.

‘Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji’, rekao je Plenković za Intervju tjedna.

‘Što se mene tiče ta vrata su otvorena. S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om’, dodao je Plenković.


O tome hoće li se mijenjati struktura Vlade, Plenković kaže kako će sigurno biti nekih modifikacija. ‘Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade. Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast’. Što se tiče ostanka ministra Hasanbegovića Plenković je rekao: ‘Ja ću samo ponoviti da je stvar mandatara da određuje ministre u Vladi’.

Komentiraj