‘Vodimo konstruktivnu politiku prema nacionalnim manjinama’

twitter/AndrejPlenkovic
twitter/AndrejPlenkovic

Premijer Andrej Plenković u utorak navečer u Bruxellesu izjavio je kako njegova vlada prema nacionalnim manjinama vodi konstruktivnu politiku i kako je spremna za rješavanje svih konkretnih problema.

Plenković je u Bruxelles doputovao na sastanak s čelnicima europskih insititucija, a kako smo ranije izvijestili, prvi sastanak održao je s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

Na pitanje misli li da je predsjednica stvorila toplije odnose s Vučićem nego on, komentirao je da “nema tu toplo, hladno,” istaknuvši da je on kao predsjednik HDZ-a i vlade inzistirao da svi pripadnici manjina u Hrvatskoj budu dio parlamentarne većine i da participiraju na različitim razinama vlasti.

“Inzistirao sam da napravimo akcijski plan koji se bavi manjinskom problematikom s konkretnim mjerama i konkretnim proračunskim sredstvima za rješavanje tih pitanja. Jučer smo imali otvoren sastanak u vladi sa svim relevantnim ministrima i dotaknuli sve teme koje smatramo da trebaju biti riješene. Nažalost, mnoge od njih traju već jako dugo kao rezidulane teme iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Kao odgovorna vlada poslali smo vrlo jasne poruke i sugerirali načine kako da se ti problemi riješe. S te strane svatko od nas ima svoju ulogu i obveze. Što se tiče dijaloga, dobrosusjedstva, suradnje, nuđenja našeg iskustva u europskom procesu svim susjednim zemaljama, mislim da je tu stav moje vlade i mene osobno vrlo jasan”, istaknuo je Plenković.

Plenković je izjavio kako je s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom razgovarao o pitanjima koja stoje pred EU-om u sljedeće dvije godine, od Brexita, priprema za sljedeće europske izbore do višegodišnjeg proračunskog okvira i onoga što se zbiva u hrvatskom susjedstvu.

U srijedu ujutro premijer će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, nakon čega će sudjelovati na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

Komentiraj