PLENKOVIĆ ‘Vlada želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora’

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sastanka s dobavljačima koncerna Agrokor održao konferenciju za novinare. Na sastanku s dobavljačima, uz Plenkovića, bili su ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

“Danas smo željeli čuti poglede dobavljače na situaciju. Vlada želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih aktera, od kompanije, do vjerovnika i svih ostalih.”, rekao je na početku konferencije premijer Plenković.

Plenković je rekao da Vlada intenzivno radi na smirivanju ukupnoga političkog ozračja i ozračja u javnosti glede situacije u najvećoj hrvatskoj kompaniji. Nacrt zakona koji je Vlada prihvatila u petak, u srijedu će biti raspravljen u Saboru.

‘U sljedećih nekoliko dana ćemo razgovarati sa svim akterima’

“Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježe likvidnosti, novca, koji bi omogućio redovito izvršavanje barem dijela kumuliranih obveza prema dobavljačima sigurno bi bio najbolji potez koje akteri na slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogli postići i mi bismo ga svakako podržali”, rekao je Plenković dodajući da prilikom pronalaska takvog rješenja, u obzir treba uzeti interese svih aktera – od najvećih do najmanjih.

“Želimo da rješenje bude takvo da ne ugrozi stanje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Upravo zato Vlada je i pripremila nacrt zakona koji treba poslužiti ne da spašava jednu kompaniju ili jednog čovjeka”, kaže Plenković. Uloga tog zakona je da bude ‘svojevrsna mreža’ – da kompanije može doći u položaj koji za nju nije loš.

“U sljedećih nekoliko dana ćemo razgovarati sa svim akterima i pokušati pomoći svima. A spremni smo preuzeti i odgovornost koja bi podrazumijevala kvalitetno restrukturiranje kompanije”, zaključio je Plenković.

Plenković je dodao da će prijedlog osobe koja bi bila izvanredni povjerenik dat će Vlada, kao i njegove moguće zamjenike, a njih će utvrditi Trgovački sud u Zagrebu. “Ovo je situacija koja zahtijeva i vodstvo i odgovornost od strane Vlade. On će biti na snazi dan nakon objave u Narodnim novinama”, dodao je.

‘Dva su scenarija kod imenovanja izvanredne uprave’

Na pitanje zašto je Porezna uprava krenula u naplatu duga od Agrokorovih tvrtki, Plenković je odgovorio da Porezna uprava mora štititi interese proračuna i mora postupati po zakonu. Poručio je da se hrvatske država u cijelom procesu ponaša zakonito i odgovorno.

Pojasnio je i koja su dva scenarija kod imenovanja izvanredne uprave. “Prvi je scenarij dogovor svih zainteresiranih aktera. U tom scenariju, koji je normalan dogovor poslovnih subjekata, ako pronađu adekvatno rješenje, koji podrazumijevaju svježu likvidnost, restrukturiranje i izvršenje obveza, Vlada to podržava. Drugi scenarij, ukoliko do takvog sporazuma ne dođe, zato postoji nacrt zakona, želimo da se nađe rješenje u interesu hrvatskoga gospodarstva”, kaže.

U ime dobavljača Agrokora govorio je Josip Budimir, koji je rekao da su od Vlade zatražili da im pomognu da se odblokiraju računi Agrokorovih tvrtki. “Ukazali smo na potrebu da i banke i dobavljači i Vlada zajednički djelujemo u cilju rješenja”, rekao je Budimir.

Dodao je kako smatraju da je standstill aranžman dobro rješenje, ali i kako je zakon dobrodošla institucionalna pomoć.

Predsjednik HGK Luka Burilović je rekao da im je važno da svi dobavljači budu zaštićeni te dodao da vjeruju u brzo pronalaženje rješenja. “Problem je opskrba tvrtki od dobavljača. Drago mi je da su dobavljači pokazali strpljivost, ali i oni imaju ograničene kapacitete”, dodao je.

‘Alvarez je izbor banaka’

Budimir je dodao kako je Alvarez, koji će voditi restrukturiranje Agrokora, izbor banaka. “Nisu nas konzultirali o tome”, rekao je.

I Plenković je rekao kako je Alvarez izbor kompanije i banaka. “Ta je kompanija dobro poznata u restrukturiranju, za to imaju velike reference, inače brojne kompanije ne bi tražile savjete od njih”, kazao je premijer.

‘S Vučićem ću razgovarati i o Agrokoru’

Novinare je zanimalo hoće li Plenković danas u Mostaru sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarati o Agrokoru, kako je Vučić dinoć najavio. “Ja putujem u Mostar na tradicionalni sajam, Republika Hrvatska je ove godine partner. Između ostalog na sajmu će biti čelnici niza država, i aktualni premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Vučić i vidjet ćemo se večeras, razgovarati o brojnim temama, pa i o Agrokoru, obzirom na njegovu važnost”, odgovorio je Plenković.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner