Plenković: “Vidi se da se sve brže približavamo prosjeku Europske unije”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je održao konferenciju za medije nakon što je Europska komisija objavila da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati.

Komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

Na početku konferencije Plenkovića je objasnio paket RePower EU. “Mi smo u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijena energenata već donijeli naš plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao za cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata. Upravo na tom tragu, kada gledate energetski dio preporuka Komisije. Oni kažu bitno je da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je riječ o ovakvoj krizi energetskog rasta cijena. Ono što smo mi već napravili Komisija je u svojim preporukama i potvrdila”, rekao je.

Premijer je dodao da se treba fokusirati na obnovljive izvore energije. “Kada je riječ o fiskalnoj politici, tu se govori o fleksibilnosti, da svaka država mora pronaći prostora kako iznađi sredstva da se pomogne građanima. Naš rebalans proračuna je rađen imajući na umu ovaj intervencionistički pristup koji je vlada imala. Naš energetski paket mjera je bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne gospodarstvu i kućanstvima”, rekao je.

Plenković je dodao da je Europska komisija utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža. “Iz prekomjernih neravnoteža izašli smo 2014. godine, a danas ih više nemamo”, rekao je pa predstavio prezentaciju s ekonomskim rezultatima u proteklim godinama. Poručio je da se vidi da se sve brže približavamo prosjeku Europske unije.

Komentirajući cijene energenata i inflaciju, Plenković je rekao: “Mislim da smo jako dobro reagirali po svim poljima. Vidjeli smo nove cijene goriva. Nama je uskoro početak lipnja za odluku o cijenama naftnih derivata. Tu ćemo detaljno vidjeti što možemo napraviti. Učinit ćemo daljnje iskorake kako bi se smanjio cjenovni udar na građane. Vlada analizira, osluškujemo što drugi predlaže. Intervenirat ćemo ponovno kada bude pravi trenutak. Moguće je i smanjenje trošarina”.

Premijer je komentirao i subotnji sukob Torcide i policije na autocesti A1. “Osuđujem apsolutno svako nasilje, naročito nad pripadnicima hrvatske policije. Mislim da je ovaj događaj na A1 jedan grozan događaj. Toliki broj navijača koji se išao obračunavati, ne znam što im se dogodilo. To je nedopustivo. Slijedi istraga, vidjeli ste da se i DORH uključio… Ovaj slučaj je očito bio specifičan i krajnje neuobičajen. Ne znam je li se ikad ovakvo nešto dogodilo, ne pamtim da je bilo ovakvog nasilja koje se dogodilo u subotu navečer”, rekao je Plenković.

Upitan ima li ovo što se događa s politikom u nogometu, kako je rekao Ivica Puljak koji je danas u komentaru sukoba napao HDZ. “Zamislite koliko kreativan morate biti da ubacite svoje sitne interese za kampanju. To što on osobno štiti divljaka koji je prijetio novinarima, netko takav sada osuđuje drugoga…”, poručio je premijer.

Komentiraj