Plenković: “Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne zbunjujuće kao predsjednik”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se, na početku sjednice Vlade, uvodno osvrnuo na aktualne događaje u zemlji, posebno na slučaj Janaf.

“Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne, kao predsjednik Republike, zbunjujuće poruke. Ispada da je problem ako Vlada i policija i pravosudna tijela postupaju po zakonu. Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi što Vlada postupa po zakonu. Još neki u Hrvatskoj ne razumiju koja je naša politika u borbi protiv kotrupcije, a ona je jasna – nema nedodirljivih. Nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice… koja bi ga eventualno zaštitila ako ima indicija i sumnji da radi protiv zakona”, rekao je premijer na početku.

“Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Vagra pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavaljm izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritovru”, dodao je.

Dodao je da institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne ‘da dolaze njemu na ispovijest’. “Bit je da se korupcija iskorijeni. Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog kao nekad koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato samo u EU”, zaključio je Plenković.

Ministar Beroš rekao je da je u svijetu broj zaraženih koronavirusom premašio 32 milijuna.

“U Hrvatskoj brojke padaju treći tjedan zaredom, stopa je manja je za 5,2 posto u odnosu na prošli tjedan, a postoji tendencija pada broja hospitaliziranih i akutnih slučajeva. Od početka epidemija postotak umrlih u odnosu na postotak zaraženih je 1,68 posto. Dolaze respiratorne infekcije te je važno držati se mjera. Pravovremeno cijepljenje protiv drugih respiratornih infekcija je pravovaljana prevencija”, rekao je Beroš.

“Stožer je donio pet novih odluka za Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji donesene su odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera”, rekao je ministar Davor Božinović i podsjetio kako je barovima produljeno ograničenje rada do ponoći do 7. listopada. Rekao je da je bilo više od 25 tisuća nadzora i izdali 1397 upozorenja što je nešto više u odnosu na prethodno razdoblje. Nadzor je proveden i u sustavu socijalne skrbi gdje su također utvrđene manje nepravilnosti.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su korigirane očekivane procjene o padu BDP-a i gospodarskom rastu.

“Za ovu godinu projekcija je pada od 8 posto, to je bolje od onoga što je bilo u petom mjesecu”, rekao je ministar financija Zdravko Marić i dodao da se očekuje pad osobne potrošnje od 6,3 posto.

“Ukupni rezultati su da ostajemo na istoj razini od 6,7 posto deficita, a planirani deficit već za iduću godinu je 2,9 posto i u kasnijim godinama 2,1 odnosno 1,6 posto”.

“Javni dug, tu imamo silaznu putanju gdje smo u zadnje 4 godine smanjili po 3 postotna boda po godini”, rekao je Marić.

Komentiraj