Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako će, vezano uz mail komunikaciju potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na lex Agrokoru, rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost.

HDZ je obilježio 96. obljetnicu rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Izaslanstvo stranke na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac na njegovu grobu na Mirogoju te na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirali su zadnja događanja oko Agrokora. Upitan o nagodbi u Agrokoru premijer je odgovorio da je ona važna te da u idućim tjednima treba procijeniti sve negativno što se događalo.

Iako je do danas branio ministricu Martinu Dalić, danas je rekao da mailove najprije treba pročitati i analizirati te da će potom donijeti odluku.

“Ukoliko nešto nije bilo dobro, tražit ćemo tu odgovornost i ispravit ćemo pogreške”, kazao je Plenković.

“Ja moram priznati da nisam detaljno čitao ove mailove, uzet ću si vrijeme, pročitati ih, analizirati i nakon toga ćemo to komentirati”, dodao je.

Na novinarsko pitanje hoće li se odluka o odgovornosti o kojoj govori morati čekati do 10. srpnja ili će je donijeti ranije, kratko je odgovorio: “Procijenit ćemo”, a upitan o čemu to ovisi rekao je: “O meni”.

Premijer je istaknuo da je potpredsjednica i ministrica gospodarstva Dalić svojim znanjem i angažmanom u Vladi izuzetno pomogla da se dođe do sadašnjeg gospodarskog rasta, do suficita u proračunu i slično.

Podsjetio je kako su u petak imali sastanak s koalicijskim partnerima na kojem su, vezano uz objavljene mailove ministrice gospodarstva Martine Dalić te nastavak procesa restrukturiranja Agrokora, zaključili kako im je najvažnija dobrobit hrvatske države, društva i gospodarstva. Pri tom je i poruka koalicijskih partnera, naglasio je premijer Plenković, da je politička većina stabilna te da vlada i dalje normalno funkcionira.

Također, u idućim tjednima svi dionici tog procesa moraju uložiti dodatne napore kako bi se postigla nagodba i cijeli proces bude završen do 10. srpnja.

Predsjednik Vlade RH rekao je i kako je treći zaključak tog sastanka bio da se temeljito ispitaju eventualne nepravilnosti u postupku i odgovaraju oni koji su za to odgovorni.

“Prvo i druga točka, po meni su od strateškog značaja. Treća treba biti do kraja rasvjetljena i otklonjeno sve što bi moglo zasijenit, po meni, inače najveći srateški uspjeh rješavanja izazova kojih praktično nismo imali od vremena Domovinskog rata i onih izazova s kojima se suočavao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman”, naglasio je.

Jandroković: Neki su se mailovi mogli izbjeći, a stil mi se ne sviđa

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković je kazao kako zbog obaveza nije detaljno pročitao mailove vezane uz Dalić. No, dodao je, ono što je vidio, moglo se izbjeći.

”Ono što sam vidio, moglo se izbjeći. U jednom dijelu sadržaj mi se ne dopada, način na koji su se sudionici te grupe dopisivali, nije stil u kojem bi volio sudjelovati”, rekao je Jandroković.

Dalić škrta na riječima

Na Medvedgradu je bila i Martina Dalić. Na pitanje ostaje li potpredsjednica Vlade i ministrica te je li se nešto promijenilo u njenom stavu, kratko je odgovorila: “Nije.”

Jandrokovićevu izjavu o mailovima nije željela komentirati.

Komentiraj